Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Hygiëne

Schoonmaken en desinfecteren

Hygiënisch werken is niet alleen een kwestie van goede persoonlijke hygiëne, handen wassen en gebruik van handschoenen, maar ook van goede schoonmaak van ruimtes en materialen. Ook hier geldt dat de regels bij cliënten thuis of in een instelling wat strenger zijn dan bij jou thuis.

In je eigen thuissituatie zul je niet zo snel ziek worden van de bacteriën die daar aanwezig zijn. Het zijn je eigen bacteriën en bovendien hebben gezonde mensen een goede afweer. Voor cliënten is dat anders. Ze zijn kwetsbaar. Ze hebben een minder goed functionerend immuunsysteem en zijn daardoor vatbaarder. Bovendien brengen andere cliënten of zorgverleners allerlei ziektekiemen mee. Maak ruimtes en materialen dus schoon volgens de regels.

Huishoudelijk reinigen

Over het algemeen is huishoudelijk reinigen voldoende: stof afnemen, stof wissen, stofzuigen en nat reinigen. Houd je daarbij aan de volgende regels:

  • Hanteer een goede werkvolgorde: van schoon naar vuil en van hoog naar laag. Eerst stof afnemen, vervolgens de vloer stofwissen of zuigen, dan nat reinigen.
  • Gebruik liever geen stofdoek, maar een stofbindende of vochtige (wegwerp)doek. Een stofdoek verspreidt stof en ziektekiemen.
  • Gebruik bij gladde vloeren bij voorkeur een stofwisapparaat en een stofbindende wegwerpdoek. Het nadeel van stofzuigen is dat stofdeeltjes in de lucht gaan dwarrelen.
  • Gebruik altijd schone schoonmaakmaterialen en gebruik minimaal voor elke ruimte een nieuw schoonmaakdoekje. Bij overgang van vuil naar een schoner oppervlak moet je ook de doek of het vlak van de doek wisselen. Daarom moet je de vouwmethode van de doek goed hanteren.
  • Gebruik bij voorkeur microvezeldoeken. Deze doeken nemen als je ze goed gebruikt veel vuil op. Gebruik liever geen sponzen want die zijn niet goed te drogen en zijn zo een voedingsbodem voor micro-organismen.
  • Spoel na gebruik alle materialen zoals emmers en borstels goed met heet water uit en droog ze goed. Was schoonmaakdoeken en dweilen op minimaal 60°C.
  • Desinfecteer na het schoonmaken je handen en ook tussendoor. Bijvoorbeeld als je de handschoenen hebt uitgedaan na het reinigen van het toilet. Draag bij het reinigen van mogelijk met lichaamsvochten besmette materialen disposable handschoenen.

Desinfecteren

Desinfectie van materialen, apparaten en verpleegartikelen is alleen noodzakelijk als er zichtbaar bloed of andere lichaamsvochten op aanwezig zijn. Anders kun je volstaan met alleen reinigen.

Bij desinfectie ga je als volgt te werk:

  • Gebruik een desinfectans dat goedgekeurd is voor de toepassing.
  • Maak eerst het oppervlak of het materiaal goed schoon met een schoonmaakmiddel. Als je dat niet doet werkt het desinfectans niet goed. Hoe schoner het oppervlak, hoe beter het desinfectans werkt. Doe gebruikte doeken in de was of gooi disposable doeken weg.
  • Ga nu het oppervlak desinfecteren. Houd hierbij de inwerktijd en de concentratie aan die in de gebruiksaanwijzing staat.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Dennis van Druten 17/4/2023

Ik deel de reactie van Jacob Kalter.
In alle artikelen rondom hygiëne en infectiepreventie mis ik de aandacht voor de reiniging van zorghulpmiddelen (rolstoelen, po-douchestoelen, douchebrancards en tilliften).
Het zou fijn zijn als hier aandacht aan besteed wordt.


Jacob Kalter 20/9/2022

In alle artikelen rondom hygiëne en infectiepreventie mis ik de aandacht voor de reiniging van zorghulpmiddelen (rolstoelen, po-douchestoelen, douchebrancards en tilliften).


Berry Goudstra 8/2/2022

Goed artikel. Wat mij wel opvalt is dat er geen melding wordt gemaakt over microvezeldoeken. Deze zijn velen malen hygiënischer naar mijn weten. Ik koop die van mij bij https://microvezelstore.nl.


Watter 9/8/2021

Dank voor het delen van dit artikel. Ook leuk om reacties hieronder te lezen, van Karel. Je kan altijd een kijkje nemen op onze website voor biologisch afbreekbaar desinfectiemiddellen: https://www.watter.nl


Karel Hendriks 30/4/2021

Er zijn ook voldoende desinfectiemiddelen die net zo goed werken, maar niet vervelend zijn om te gebruiken. Ik ontdekte laatste een filmpje van het bedrijf Watter dat blijkbaar een biologisch afbreekbaar desinfectiemiddel produceert. Is dat niet veel interessanter dan dat bijtende alcohol e.d.?


pim 23/1/2019

Dankjewel voor dit artikel over desinfecteren. Ik geloof dat desinfecteren soms inderdaad belangrijker is dat schoonmaken. Wist je dat er vierhonderd keer meer bacteriën op een toetsenbord zitten dan op een wc-bril? http://www.scr-roermond.nl/schoonmaakbedrijf-weert


Jan Dijkstra 27/8/2018

Ik vind het erg belangrijk om hygiënisch te werk te gaan. Mijn handen was ik tijdens het schoonmaken ook. Bijvoorbeeld als ik een doek moet gebruiken om iets schoon te poetsen. Het is een erg goed idee om alles na gebruik heet af te spoelen.
http://www.perfectschoonmaak.nl/schoonmaakbedrijf-ijsselstein-vianen