Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Eten en drinken

Uitdroging bij ouderen

Uitdroging of dehydratie vormt een risico voor de gezondheid van ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht. Hoe herken je de signalen die duiden op een vochttekort?

Tijdige herkenning van uitdroging (dehydratie) bij ouderen is van groot belang. Het stellen van deze diagnose bij ouderen is echter niet gemakkelijk.

Een cliënt met een vochttekort herken je vooral aan (meerdere van) deze signalen:

 • De cliënt is suf of verward (delier), heeft last van duizelingen en valt snel.
 • Is soms moeilijk te verstaan. De cliënt verslikt zich snel.
 • Verlaagde bloeddruk, koorts, obstipatie.
 • De cliënt klaagt over dorst, plast weinig en de urine is donker van kleur; dan is er al sprake van een ernstige dehydratie!
 • De cliënt verliest in korte tijd meer dan 3% van het lichaamsgewicht of meer dan 1 kg per dag. Een acute verandering van het lichaamsgewicht kan ook wijzen op overvulling.
 • Gortdroge tong en slijmvliezen.
 • Minder elastische huid (dit is ook een normaal verouderingsverschijnsel), jeuk en huidinfecties.
 • Een cliënt heeft een verhoogde kans op trombose en embolieën, blaasinfecties, luchtweginfecties, nierstenen en decubitus.

Gebruik voor de diagnose bijvoorbeeld onderstaande aanvulling op de anamnese of bij het observeren van de cliënt:

tabel uitdroging

Tabel: Aanwijzingen uit de anamnese, lichamelijk onderzoek en laboratoriumonderzoek bij ouderen voor het vaststellen van dehydratie met en zonder begeleidend zoutverlies.

Preventie van uitdroging

Volgens de Nederlandse Voedingsraad is voor cliënten minimaal 1700 ml vocht per dag noodzakelijk. Als een cliënt een vochtbeperking heeft vanwege hartfalen of nierproblemen, dan is het belangrijk ook een minimum aan vocht vast te leggen om uitdroging te voorkomen. Ergens tussen de 1,5 en 2 liter per dag. Dit minimum moet verhoogd worden als de buitentemperatuur stijgt (tijdens hitteperioden), als het binnen erg warm is (vaak is de temperatuur in instellingen hoog!) of als de cliënt koorts heeft (500 ml vocht extra geven per graad koorts boven de 38°C).
Bied bij deze omstandigheden de cliënt vaker vocht aan en weeg de cliënt vaker.

Stimuleren van drinken

Het is belangrijk dat de cliënt voldoende drinkt bij de maaltijden. Maar ook tussen de maaltijden moet regelmatig wat gedronken worden. Dit kan door extra drinken te stimuleren bij (zelf)verzorgende handelingen, zoals tandenpoetsen, het innemen van medicijnen etc. Ook is het beter om vaker kleine hoeveelheden te drinken dan een paar maal een grote hoeveelheid. Let er goed op dat er voldoende water en andere dranken beschikbaar zijn en dat de cliënt daar gemakkelijk toegang toe heeft.
Leg de cliënt uit waarom er voldoende gedronken moet worden en wijs de cliënt op het gebruik van minerale dranken (incl. bouillon), verse fruitsappen, tomatensap, melk of sportdranken. Te veel alcoholhoudende dranken of supplementen met veel eiwit moeten vermeden worden, zeker bij dehydratie. Deze onttrekken juist vocht aan het lichaam. Het is daarnaast belangrijk dat de cliënt goed, gezond en regelmatig blijft eten. Groenten en fruit zijn aan te bevelen omdat ze veel water bevatten en een bron zijn van vitamines en zouten.

8 tips om uitdroging te voorkomen

Uitdroging voorkomen bij ouderenVerpleegkundige specialist ouderengeneeskunde Simone Paulis doet promotie-onderzoek naar uitdroging in de verpleeghuiszorg. Volgens haar is het grootste probleem dat veel zorgprofessionals een chronisch vochttekort niet op tijd herkennen. Ze geeft 8 tips om uitdroging te voorkomen: 

1. Maak de noodzaak om voldoende te drinken duidelijk

'Het valt mij op dat ouderen vaak denken dat ze voldoende drinken, maar als je doorvraagt blijkt dat ze de aanbevolen hoeveelheid voor ouderen á 1700 cc per dag niet halen. Ook weten ouderen vaak weinig van uitdroging.'

2. Raad ouderen aan vaker op de dag kleine hoeveelheden te drinken

'In één keer een grote hoeveelheid drinken zorgt ervoor dat je maag uitzet, waardoor je minder zin hebt in eten of drinken.'

3. Koppel drinken aan ADL-momenten

'Bijvoorbeeld na een warme douche, waarbij je vaak zweet en dus vocht verliest. Of zorg ervoor dat iemand altijd iets drinkt na het tandenpoetsen of een extra glaasje nuttigt tijdens een maaltijd of bij de medicatie inname.'

4.    Zorg voor afwisseling

'Maak het consumeren van vocht aantrekkelijker door af te wisselen. Denk bijvoorbeeld aan: koffie, thee, water, fruitsap, yoghurt, fruit en groenten.'

5.    Wees alert bij koorts

'Zorg dat iemand dan minimaal een halve liter per graad koorts meer drinkt dan normaal.'

6.    Let goed op hoeveel iemand drinkt

'Vochtlijsten in verpleeghuizen worden niet altijd even goed bijgehouden, maar zijn wel een graadmeter om een verandering in vochtconsumptie waar te nemen Zorg dat je alert bent op een verandering in drinkpatroon en drinkhoeveelheid. Werk je in de thuiszorg? Dan kun je ook samen met je cliënt een vochtlijst bijhouden. Zo brengen jullie in kaart of de cliënt voldoende drinkt en wordt de cliënt zich bewust van zijn vochtinname.'

7.    Let op gedragsverandering

'Is iemand verward of suf? Kijk dan eens kritisch naar hoeveel vocht iemand op een dag binnenkrijgt.'

8.    Zet hulpmiddelen in

'Heeft iemand een geheugensteuntje nodig om ervoor te zorgen dat hij voldoende drinkt? Denk dan aan de inzet van een hulpmiddel zoals de Obli. Dit hulpmiddel geeft een seintje wanneer het tijd is om te drinken.'

Behandeling van uitdroging

Als een cliënt uitgedroogd is of als de situatie de kans op uitdroging vergroot, dan kun je het volgende (laten) doen:

 • Vocht op recept en de vochtinname waarborgen. Cliënten goed voorlichten en stimuleren.
 • Regelmatig meten van bloeddruk, pols en temperatuur. Hoe vaak is afhankelijk van de ernst van de situatie.
 • Dagelijks of om de dag wegen.
 • Laboratoriumonderzoek (gericht op natrium, ureum, creatinine en osmolariteit).
 • Vochtbalans, hoewel vaak onbetrouwbaar, inclusief een schatting van ongemerkt waterverlies (uit verdamping en ademhaling).
 • De snelheid van vochtaanvulling is afhankelijk van de snelheid waarmee het vochttekort is ontstaan in combinatie met de ernst van de situatie. Langzaam ontstane tekorten moeten ook langzaam aangevuld worden.
 • In ernstige acute situaties kan een ziekenhuisopname nodig zijn of in ieder geval 24-uurs verpleegkundige bewaking.
 • Vocht kan op verschillende manieren toegediend worden als het niet per os kan:
  • Per sonde als het per os onvoldoende lukt en als er ook voldoende voedingsstoffen toegediend moeten worden.
  • Per infuus als acuut ingrijpen noodzakelijk is.
  • Hypodermoclyse.

10 tips om het hoofd koel te houden

In deze video geven we je 10 tips om de hitte in de ouderenzorg te lijf te gaan.

https://vimeo.com/283655151

Opletten geblazen

Bijna dertig procent van de ouderen met dementie in een verpleeghuis heeft last van uitdroging, zonder dat de verzorging dit in de gaten heeft. Deze verontrustende conclusie kwam uit een exploratief onderzoek onder 58 bewoners van 4 psychogeriatrische afdelingen van een verpleeghuis, gepubliceerd in het Tijdschrift voor ouderengeneeskunde.
Bij de betrokken ouderen ontdekten de onderzoekers signalen als droge tong, lengtegroeven in de tong en gewichtsverlies vaker dan bij de groep niet-gedehydreerde ouderen. Opvallend was dat deze groep niet minder te drinken kreeg. De kennis van het verplegend personeel over uitdroging bleek in dit verpleeghuis voldoende. Hoe het dan toch kan gebeuren dat er zo’n hoog percentage is uitgedroogd, is onduidelijk. De onderzoekers,  Simone Paulis en Marleen Pullens, wijzen naar ‘het niet actief monitoren van de vochtintake’ en organisatorische zaken, zoals voldoende personeel per dienst om ‘adequate vochtintake bij ouderen met dementie te waarborgen. Meer onderzoek is nodig, vinden Paulis en Pullens.

Hitteplan

Volgens het Hitteplan van het RIVM zijn Criteria voor de alarmering vier dagen aanhoudende hitte (boven 27 graden).

Bronnen

 • Preventie en behandeling van dehydratie bij ouderen, addendum bij de richtlijn: Multidisciplinaire richtlijn vocht- en voedselvoorziening verpleeghuisgeïndiceerden, Arcares (nu ActiZ), 2001
 • Nationaal Hitteplan (2015), ministerie van VWS, het RIVM, ActiZ, GGD Nederland en het Nederlandse Rode Kruis. Dit is een geactualiseerde versie van het Hitteplan uit 2007. Dee criteria voor alarmering is nu op vier dagen aanhoudende hitte ingesteld in plaats van op vijf. Het plan heeft als doel om tijdens periodes van aanhoudende hitte gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen, zoals bewoners van zorginstellingen en ouderen, te beperken. Instellingen, zorgverleners en vrijwilligers kunnen zich hiermee voorbereiden op een periode van aanhoudende hitte.
 • Website Voedingscentrum: www.voedingscentrum.nl
 • S. Paulis en M. Pullens, Dehydratie in het verpleeghuis, hoe vaak komt het voor en wat is het kennisniveau van het verzorgend personeel? Tijdschrift voor ouderengeneeskunde, nr. 3 juni 2016.

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]Reacties

Thérèse Sandstra 15/6/2021

Soms is het noodzakelijk om medicatiegebruik aan te passen in overleg met huisarts of apotheker, zie ook https://www.apotheek.nl/zorg-van-de-apotheker/uw-apotheker-geeft-antwoord/hitte-en-medicijnen#medicijngebruik-en-hitte


Marian de van der Schueren 4/6/2020

Bij het tellen van vocht kun je vla inderdaad gewoon meetellen


Hilda van der Lee 15/5/2020

Heb heb een vraag vanuit mijn rol als mantelzorger voor mijn zelfstandig wonende moeder van 95. Ze drinkt te weinig en wil dat niet aannemen. Kan vla meetellen bij de hoeveelheid drinken?


Fem 25/6/2019

Vergeet ook niet dat veel ouderen aan plastabletten zitten waar door ze niet veel willen drinken omdat ze anders zo vaak naar het toilet moeten wat ze weer gedoe vinden.. Stukjes watermeloen of 2,3,4, 5 biedt soms de uitkomst..waterijsjes. Niet dat ze daar op zitten te springen maar het is tenminste iets.


Mike 6/11/2018

Nivo 4. Wis ook de onwil van de client om te drinken niet uit. Ik werk met ouderen met dementie en kan soms op mijn hoofd gaan staan, uitleggen, kleine slokjes aanbieden, verschillende dranken en of fruit aanbieden maar dan nog vertikken zij het soms om het in de mond te nemen of door te slikken. Ik ben blij met elk slokje dat binnenkomt.


Cookies op de website van Zorg voor Beter

Zorg voor Beter gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord met het plaatsen van cookies (inclusief tracking cookies).
Niet akkoord en lees meer