Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Duurzame zorg

Praktijkvoorbeelden van zorgorganisaties die met duurzaamheid bezig zijn

In dit overzicht vind je verschillende voorbeelden van hoe verpleeghuizen hun locatie een beetje duurzamer hebben gemaakt. Van duurzaam zorgvastgoed tot een groene leefomgeving voor de bewoners.

Energiebesparende tips voor in een verpleeghuis

In 2019 won locatie De Wiken van ZuidOostZorg de Energiestrijd voor Zorghuizen van Urgenda omdat zij duurzaamheid als strategisch thema hebben. Deze winter organiseert ZuidOostZorg zelf een energiestrijd waar alle locaties aan meedoen. Bestuurder Simone Meertens en welzijnscoördinator Japke Jongsma delen hun tips.

Rapport 'Een duurzame toekomst is een gezonde toekomst'

In het rapport 'Een duurzame toekomst is een gezonde toekomst' van ActiZ zijn 21 voorbeelden uitgelicht over het verduurzamen van zorg. Het verduurzamen is opgedeeld in vier verschillende categorieën: vastgoed, voeding, circulariteit en gezonde leef- en werkomgeving. ActiZ wil zorgorganisaties hiermee inspireren om ook aan de slag te gaan met duurzaamheid. 

Natuur maakt gelukkig in huize Pennemes

In huize Pennemes ligt de focus hier nu op een gezonde leefomgeving die het wonen ook nog eens veel leuker heeft gemaakt. Zoals een dakterras met konijnen en kippen, wanden die met gezonde planten zijn bekleed en dagbesteding afstemmen om zoveel mogelijk zonlicht te vangen.  

Duurzaam wonen bij DrieGasthuizenGroep

Vanaf het begin was al duidelijk dat locatie Hoogstede van DrieGasthuizenGroep anders zou worden dan het gebruikelijke zorgvastgoed; het moest voorbereid zijn op de toekomst. Er werd hoog ingezet op duurzaam wonen en een aangepaste woonomgeving voor mensen met dementie, ook wel ‘healing environment’ genoemd. 

400 zonnepanelen op het dak van Reinaldahuis

Zorggroep Reinalda heeft in het kader van de ‘Green Deal Zorg 2.0’ 400 zonnepanelen op het dak van het Reinaldahuis in Haarlem in gebruik genomen. Waarmee Zorggroep Reinalda een deel van haar energie zelf kan opwekken.

WelThuis De Boomgaerd: ideale woning voor mensen met dementie

Bij de bouw van De Boomgaerd van WelThuis is ook duurzaamheid meegenomen. De bouwkundige schil voldoet ruim aan de hoogste eisen van isolatiewaarde. Dat zie je bijvoorbeeld terug in het driedubbel glas. Het dak ligt vol met zonnepanelen die elektriciteit voor de verlichting van de gangen en de buurtkamers leveren.

Duurzame locatie van de Leyhoeve in Groningen

Duurzaamheid heeft in de bouw van De Leyhoeve een duidelijke rol gespeeld. Zo is het gebouw modulair gebouwd. Als de vraag naar zorgsuites toeneemt, kunnen appartementen worden verbouwd om daarop in te spelen. Veel materialen die in de bouw zijn gebruikt zijn herbruikbaar. En het hele pand is aardbevingsbestendig.

Een duurzaam verpleeghuis bouwen, hoe doe je dat?

Zorgorganisatie Omring weet er alles van. Zij bouwen een groen verpleeghuis op Texel. Bij dat traject gaat alles anders dan bij de bouw van een 'normaal' verpleeghuis. Ailin Haijer, programmamanager maatschappelijk verantwoord ondernemen, en projectleider Niels Visser delen hun 7 tips.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.



Reacties

Josephine Klappe 6/9/2022

VP
Retour mogelijkheden van ongebruikte medicatie en verbandartikelen die nog in de afgesloten verpakking zit, dat levert een hoop milieu- ontlastend op!!!@


Marian Adriaansen 6/9/2022

Wat me opvalt is dat duurzaamheid erg over gebouwen en (tuin)omgeving gaat. Maar duurzaamheid heeft ook te maken met het gebruik van materialen (we hebben inmiddels bergen wegwerpmaterialen, kan dat niet wat minder?), we gooien heel veel medicijnen weg, we zouden slimmer gebruik kunnen maken van logistieke processen etc. etc. Dus de vraag is: hoe breed definiëren we duurzaamheid?