Naar hoofdinhoud Naar footer

Omgaan met afweergedrag bij eten en drinken bij dementie

Gepubliceerd op: 01-01-2009

Deze richtlijn geeft handvatten om afweergedrag bij eten en drinken te herkennen en samen met de bewoner met dementie, directe collega’s, de familie en andere zorgverleners te onderzoeken waarom de bewoner eten of drinken afweert. Deze richtlijn is voor verzorgenden niveau 3 in verpleeg- en verzorgingshuizen. De richtlijn geeftaanbevelingen voor mogelijke interventies. De richtlijn is evidence-based. De wetenschappelijke verantwoording wordt beschreven in een apart rapport.

  • De folder Zorg voor Voeding (AVVV) 2002 beschrijft hoe verzorgenden en verpleegkundigen deze richtlijn kunnen gebruiken en toepassen. Bekijk de richtlijn op V&VN.
  • Het Draaiboek Ambiance beschrijft op basis van deze richtlijn hoe je de ambiance tijdens de maaltijden in het verpleeghuis kunt optimaliseren en zo de voedingsstatus en het welzijn van de bewoners positief beïnvloedt. Het Draaiboek Ambiance is het resultaat van het promotieonderzoek van Kristel Nijs. Download het Draaiboek Ambiance (pdf).

Ga naar

Hogeschool Rotterdam

Bekijk de richtlijn Afweergedrag

Deel deze pagina via:

Soort

Richtlijn

Organisatie / Uitgever

Hogeschool Rotterdam