Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Diversiteit in de zorg

Materialen: omgaan met diversiteit

Je vindt hier materialen die je als zorgmedewerker kunt gebruiken bij deze vormen van diversiteit:

Culturele verschillen

Leidraad Cultuurspecifieke Zorg

De Leidraad Cultuurspecifieke Zorg van NOOM (Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten) inspireert zorgaanbieders tot cultuurspecifieke zorg voor ouderen met een migratieachtergrond. Deze leidraad is geschikt voor zowel professionals als vrijwilligers die te maken hebben met ouderen met een migratieachtergrond. Download hier de leidraad. Bekijk voor meer informatie de website van NOOM.

Werkboek: Iedereen is anders

Het zorgleefplan kan een steun zijn om rekening te houden met diversiteit. In het werkboek ‘Iedereen is anders, mooi toch’ van Sting is van 2008, maar is nog steeds zeer bruikbaar. Hierin staat onder andere hoe verzorgenden kunnen werken met het zorgleefplan in multiculturele zorgorganisaties. Download Werkboek: Iedereen is anders (pdf)

Tolk- en Vertaalcentrum

Het Tolk- en Vertaalcentrum Nederland levert tolken in vrijwel alle in talen. Website van het Tolk- en Vertaalcentrum, en informatie over tolken in de zorg op de website van Pharos.

Dementietest in andere talen

Op de site van Alzheimer Nederland is een online test te vinden voor mensen die zich zorgen maken over hun geheugen of dat van een familielid. De test is ook in het in Turks, Arabisch en Berbers beschikbaar.

Terug naar boven

Homoseksualiteit

Toolkit Roze 50+

Wil jij in jouw zorgorganisatie meer aandacht besteden aan seksuele (gender)diversiteit? Ga dan aan de slag met vernieuwde toolkit Roze 50+. In de gratis toolkit vind je allerlei informatie, praktijkvoorbeelden en activiteiten die je kunt gebruiken om meer aandacht te schenken aan seksuele (gender)diversiteit.

20 tips: Hoe ondersteun je homoseksuele en lesbische ouderen?

Ouderen die homoseksuele, lesbische, biseksuele en transgender (LHBT) gevoelens hebben, zijn veelal onzichtbaar. Vroeger was het gewoon dit soort gevoelens verborgen te houden. Soms gaan ouderen als ze aangewezen zijn op zorg, opnieuw 'de kast in'. LHBT-ouderen willen - net als anderen - zorg, ondersteuning of begeleiding in een veilige sfeer met respect voor hun leefstijl en identiteit. In de brochure Hoe ondersteun je ouderen met lesbische, homo-, bi- of transgender (LHBT)gevoelens? (pdf) van Movisie vind je 20 tips hoe je als professional of vrijwilliger deze ouderen zo goed mogelijk kunt ondersteunen.

E-learning 'Hoe ondersteun je LHBT-cliënten bij hulpvragen?'

De e-learning van Movisie helpt je als professional om te gaan met LHBT-cliënten. In de geaccrediteerde module krijg je informatie over LHBT en ga je aan de slag met casussen. De e-learning bevat ook een casus over roze ouderen.

Terug naar boven

Laaggeletterdheid en beperkte gezondheidsvaardigheden

Factsheet laaggeletterdheid

Laagopgeleiden hebben vaker beperkte gezondheidsvaardigheden. Pharos ontwikkelt of ‘vertaalt’ voorlichtingsmateriaal zo dat het ook begrijpelijk is voor laagopgeleiden, laaggeletterden, mensen met een migratieachtergrond of mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. Dit expertisecentrum gezondheidsverschillen publiceerde ook een factsheet over laaggeletterdheid, met communicatietips.

Afbeeldingen: begrijp je lichaam

Bij laaggeletterden is het goed om dingen met plaatjes uit te leggen. Op de website www.begrijpjelichaam.nl van Pharos staan veel eenvoudige afbeeldingen en teksten over veelvoorkomende klachten, bestemd voor preventie en zorg.

Veelvoorkomende aandoeningen

Op de website van Pharos is specifiek informatie te vinden voor laaggeletterden over een aantal veel voorkomende aandoeningen: kanker, SOLK, COPD, hart- en vaatziekten en diabetes.
Informatie voor laaggeletterden over chronische aandoeningen 

Terug naar boven

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.