Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Bijeenkomst EVV'er

Als EVV'er ben je een belangrijk spil in de zorg. Zowel voor je cliënten als voor familie, behandelaren en je collega’s. Een uitdagende rol, maar niet altijd gemakkelijk: want hoe zorg je voor de juiste balans? Daarover ging een tweetal bijeenkomsten, georganiseerd door Zorg voor Beter onder de noemer: ‘EVV’er; je zal het maar zijn’.

Presentaties

Wat is professionele zorg?

Medicatieveiligheid Gerda van BrummelenNa het welkomstwoord door Ria Stegenhuis van Menzis was het woord aan Gerda van Brummelen (V&VN). Zij hield een verhaal met als titel: ‘Het goede GOED doen.’ En dat is méér dan kennis en kunde en werken volgens richtlijnen en protocollen. Dat is ook afstemmen op de zorgbehoefte van de zorgvrager, verantwoording afleggen over handelen en leren van ervaringen.

Er zijn veel richtlijnen en protocollen, maar soms passen die niet in een specifieke situatie. Professionaliteit uit zich door te weten wat er staat in de richtlijnen en als de situatie erom vraagt ook durven afwijken. Maar dit vraagt altijd een goede onderbouwing, kortom te durven vertrouwen op je eigen intuïtie. Van Brummelen ging in op de vele facetten waarmee verzorgden in hun werk te maken krijgen: allereerst natuurlijk de cliënt zelf, daarnaast allerlei richtlijnen, maar ook de wensen van de organisatie en het team waarin zij werken. Het is niet altijd eenvoudig hierin de juiste balans te vinden. Zij vatte de rode draad van de dag mooi samen: “Goede zorg lever je nooit alleen”. Gerda van Brummelen is ook expert van het thema Medicatieveiligheid op Zorg voor Beter. 

Veel inspiratie in de workshops

EVV'ers in workshops aan de slag tijdens de bijeenkomst EVV'er: je zal het maar zijn!Vervolgens gingen de deelnemers in de verschillende workshops zelf aan de slag. De onderwerpen verschilden van het opfrissen van kennis tot bijvoorbeeld het in beeld brengen van manieren van samenwerken.

Zo bracht Saskia Danen op heldere wijze de verschillen tussen dementie, delier en depressie in kaart. In een andere workshop gingen Will Schutte en Floor de Jong een stuk fysieker aan de slag: de deelnemers moesten handje drukken. De opdracht luidde laat zo vaak mogelijk de arm de tafel raken.  Enkele deelnemers begrepen direct dat het hier ging om hoe je samenwerkt. Als je samenwerkt bereik je met veel minder energie veel meer dan als je elkaar tegenwerkt. In de workshop ‘Je team meekrijgen’ van Gerda van Brummelen spraken de deelnemers over onder meer over het geven van feedback. Van Brummelen: “Feedback geven is niet altijd makkelijk, maar bekijk het ook eens uit het perspectief van degene die de feedback ontvangt. Je vraagt van hem of haar een gedragsverandering: dat is pas moeilijk! Met feedback geef je je collega de kans om zijn gedrag of werkhouding aan te passen. Door het niet te doen, houd je – vaak onbedoeld – gedrag in stand waar jij je bij een ander aan ergert.

Discussie over transitie in de zorg en imago ouderenzorg

In de middag spraken de deelnemers in groepjes over verschillende onderwerpen. Natuurlijk kwamen de hervormingen van de zorg ter sprake. Welke zorgen, maar ook welke kansen zie jij als EVV’er als je denkt aan de transitie in de zorg?

Ook stonden de EVV’ers stil bij het feit dat de ouderenzorg de laatste tijd negatief in het nieuws is. Durf jij als EVV’er op feesten en partijen nog wel te vertellen dat je in de ouderenzorg werkt? Dat blijkt behoorlijk te verschillen: sommige EVV’ers vinden het inderdaad best lastig, maar gelukkig is er ook een flink aantal EVV’ers dat zich hier niets van aantrekt. Een deelnemer: “Ik weet gewoon dat ik en mijn collega’s goede zorg leveren en dat onze cliënten tevreden zijn. Dus ik voel me niet aangesproken.”

Die gedachte sloot goed aan op de afsluiting: de deelnemers kregen een spiegeltje cadeau. Niet zozeer om hen een spiegel voor te houden, maar om af en toe in de spiegel te kijken en tegen zichzelf te zeggen: “Ik ben trots op mezelf en mijn vak en ze mogen blij zijn dat ik hier werk!”

Kennismarkt Ouderenzorg in 2015

De deelnemers waren heel enthousiast en betrokken. Het was voor het eerst dat Zorg voor Beter zo’n bijeenkomst voor EVV’ers hield en de reacties zijn positief. De deelnemers gaven aan veel inspiratie opgedaan te hebben en dat ze met vernieuwde energie en nieuwe inzichten doorgaan met hun werk. De bedoeling is om in het najaar van 2015 een grote kennismarkt te organiseren.

Presentaties