Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

De Zelfscansessie: het begin van de ontregelreis van ZGEM

Gepubliceerd op: 13-05-2024

Laatst bijgewerkt op: 10-06-2024

Hoe ontregel je een zorgorganisatie met meer dan 2.000 medewerkers? Die vraag heeft mij en de leden van werkgroep ’t Roze Kuukske bij ZGEM lange tijd bezig gehouden. Hoeveel ontregelteams zouden we nodig hebben? Misten we niet de expertise van HR of ICT? We kwamen er niet uit, tot we besloten om een zelfscansessie te organiseren waarin we met verschillende collega’s opgehaald hebben waar kansen om te ontregelen liggen.   

Door Lieke van der Velden, adviseur beleid en zorg bij ZGEM

We vroegen collega’s uit de hele organisatie aanwezig te zijn bij de sessie. Omdat we al van verschillende collega’s wisten dat zij enthousiast zijn over ontregelen, was het makkelijk om collega’s te vinden die aan wilden sluiten bij deze sessie. We verzamelden een bont gezelschap van een zorgtechnoloog, expert innovatie/verzorgende IG, vertegenwoordiging van de VVAR, adviseurs, en iemand van het management. Bijzonder dat ze allemaal twee uur de tijd namen voor ons, dat laat zien dat het leeft onder onze collega’s. 

En eerlijk gezegd had het ook wel zes uur kunnen duren. De onderwerpen stroomden zo op de post-its. Wat een energie zat er in de groep! Opnieuw bleek hoe groot de wens is om regeldruk terug te dringen.  

Obstakels in kaart

Onder leiding van Vilans hebben we met de groep in kaart gebracht tegen welke obstakels we aanlopen. En er ontstonden al direct ideeën, zoals het stoppen van dubbele medicatiecontroles, het vereenvoudigen van aanvragen voor een hogere indicatie en het stroomlijnen van lijsten voor voeding, dieet, schoonmaak en nachtcontroles. Lees meer over het programma [Ont]Regel de Langdurige Zorg van Vilans of bekijk de Toolkit: minder papier, meer tijd voor zorg

Inmiddels zien we dat er in de organisatie ook eigen initiatieven ontstaan om te ontregelen. Zo is de thuiszorg aan het onderzoeken of het proces van in zorgname eenvoudiger ingericht kan worden. Een mooi initiatief! Hoe meer er ontregeld wordt, hoe beter. Uiteraard houd ik het wel met een schuin oog in de gaten.  

Dit is onze reis. Ik ben benieuwd wat die ons brengt!

Contact

Heb je vragen of opmerkingen over de ontregelreis van ZGEM? Of wil je zelf aan de slag en heb je hulp nodig? Neem dan per mail contact op met Lieke.