Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Dagbesteding jonge mensen met dementie bij Opella

Gepubliceerd op: 01-05-2018

Hoe kun je jonge mensen met dementie het beste ondersteunen? Bij Opella zijn ze gestart met het ontwikkelen van dagactiviteiten voor jonge mensen met dementie met behulp van lokale initiatieven.

Hoofd activiteitenbegeleiding, dagbehandeling en dagverzorging Elsbeth van der Hoeven: ‘We zijn gestart met het ontwikkelen van dagactiviteiten voor jonge mensen met dementie, deze vraag kwam vanuit de mensen zelf. Er is geen tot weinig aanbod in de buurt van Ede. Het is de kunst om vanuit de vraag aanbod te ontwikkelen. Er is een groeiende groep jonge mensen met dementie. We hebben als eerste rondetafelgesprekken georganiseerd. De eerste bijeenkomst was een gok. Je mocht komen als je iets had met iemand met dementie. Het is lastig om een leeftijdsgrens te bepalen. Uiteindelijk gaat het erom dat je op maat activiteiten aan biedt.

Voorbeelden van dagactiviteiten op maat:

  • Een meneer is slager, die kan nu bij een slagerij (onder begeleiding) aan de slag. 
  • Een dame die in haar werkzame leven lesgaf, leest nu voor in een klas met jonge kinderen. Ze weet niet meer dat ze dit gedaan heeft aan het eind van de dag, daarom krijgt achteraf foto’s toegestuurd als tastbaar resultaat.

Deuren niet op slot

We hebben ervoor gekozen om de ruimten waar de dagactiviteiten plaatsvinden niet af te sluiten. De deur is niet op slot, iemand kan de benen nemen. Dat is een dilemma. Medewerkers moeten daaraan wennen. Met familie dragen we samen de verantwoordelijk. Het gesprek is belangrijkste.

Bekijk meer praktijkvoorbeelden op de website van Dementiezorg voor Elkaar