Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Terugkijken: Waardigheid en trots-congressen 2021

Gepubliceerd op: 17-12-2021

Persoonsgerichte zorg, Werken met plezier, Innoveren en leren en Toekomst verpleeghuiszorg - dat waren de vier thema’s die aan bod kwamen op de vier online Waardigheid en trots-congressen die plaatsvonden in november en december 2021.

Ruim 1.800 mensen keken mee naar zo’n 45 sprekers tijdens de 20 interactieve online congressessies. De gemiddelde waardering van deelnemers: een 8. Heb je iets gemist? Bekijk de sessies online en leer van de inzichten en tools die de revue passeerden. Van de vier congressen lees je een verslag op de website van Waardigheid en trots. Daarnaast zijn er opnames van alle sessies.

Congres 1: Persoonsgerichte zorg

Op 15 november opende Teun Toebes het eerste van de vier Waardigheid en trots-congressen 2021 met een prachtig en persoonlijk pleidooi voor persoonsgericht werken. Dit werd gevolgd door een tafelgesprek met medewerkers en een lid van de cliëntenraad van Vivantes en Claudia Heikoop, die het thema vanuit de toezichtskant van de IGJ belichtte. Vervolgens boeide Anne-Mei The de deelnemers met haar verhaal over de sociale benadering van dementie. Twee inspiratiesessies over de STIP-methode en het Leefplezierplan maakten het programma compleet.

Congres 2: Werken met plezier

Op 22 november stond het thema Werken met plezier centraal. Met als aftrap hoogleraar en organisatiepsycholoog Aukje Nauta, die inging op vragen: Hoe werk je met plezier? Hoe zorg je dat bewoners dat plezier ook ervaren? En hoe overwin je schaamte in je werk? In een tafelgesprek gingen medewerkers van ZorgAccent hier verder op in. Voetbalcoach Foppe de Haan nam de kijkers mee in zijn verhaal over de overeenkomsten tussen het coachen van voetbalteams en teams in de zorg. Onderwerpen van de inspiratiesessies die dag: teamreflectie en leercoaches.

Congres 3: Innoveren en leren

Op 29 november draaide het derde Waardigheid en trots-congres om innovatie. Als opening zagen de deelnemers een gesprek met Rens Brankaert, die zich bezighoudt met ‘warme technologie’. Voor het tafelgesprek schoven vervolgens medewerkers aan van zorgorganisatie Sevagram. Zij spraken over innoveren met Ramon Daniëls, lector ondersteunende technologie in de zorg bij Hogeschool Zuyd. De keynote werd die dag verzorgd door Jethro Hardeman, die de deelnemers meenam in de wondere wereld van zorginnovatie en dit verbond met de praktijk van alledag. De inspiratiesessies gingen over de inzet van leefcirkels en het verzamelen en gebruik van data.

Congres 4: Toekomst verpleeghuiszorg

Het thema op het laatste van de vier Waardigheid en trots-congressen op 6 december was Toekomst verpleeghuiszorg. Bestuursvoorzitter van V&VN en hoogleraar Acute ouderenzorg Bianca Buurman gaf een toelichting op het concept ‘Thuis, tenzij’ als uitgangspunt voor de ouderenzorg. In het tafelgesprek kwamen vanuit verschillende perspectieven, waaronder dat van de ouderen zelf, de voorwaarden voor vitaal ouder worden aan bod. Tot slot gaf Henk Nies, directeur bij Vilans, in een gesproken blog zijn visie op de toekomst van de verpleeghuiszorg. Reablement en het samenwerken rondom een woonzorgvisie waren die dag onderwerpen van de inspiratiesessies.