Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

De ontregelreis van Zorggroep Elde Maasduinen. Ga je mee?

Gepubliceerd op: 27-05-2024

Laatst bijgewerkt op: 11-06-2024

Zorggroep Elde Maasduinen (ZGEM) is op weg een regelarme organisatie te worden. Dat betekent: anders kijken naar regels, regels vereenvoudigen, regels schrappen die niet nodig zijn, juist meer vertrouwen hebben in elkaars kennen en kunnen. De medewerkers van de werkgroep 't Roze Kuukske nemen je graag mee in hun ontregelreis via hun vijf blogs.

Voorjaar 2023 

‘Het begon allemaal in 2022, toen mijn collega Nannie terugkwam van het landelijk congres van het programma [Ont]Regel de Langdurige Zorg. Ze was zo enthousiast en haar enthousiasme werkte aanstekelijk. Na het delen van een infographic als samenvatting van het congres leek het vlammetje voor ontregelen te zijn aangewakkerd bij de concerndirectie en het management. Steeds vaker kwam vanuit verschillende kanten de vraag: ‘Kan deze regel geschrapt worden?’. Vanaf toen is er onderzocht of we daadkrachtig konden gaan ontregelen in de organisatie: de weg naar de ontregelcultuur was in gang gezet!  

In onze kaderbrief hebben we zwart op wit gezet dat we af willen van registraties die niet bijdragen aan onze missie en visie. We willen het werk vereenvoudigen en efficiënter maken. Dat past goed bij andere thema’s die we bij ZGEM belangrijk vinden, zoals werkgeluk, vitaliteit, vertrouwen in vakmanschap en de inzet van zorgtechnologie.

Drie medewerkers van Zorggroep Elde Maasduinen

Geen ontregelsubsidie, toch gestart

Het voorjaar van 2023 was een periode waarin we probeerden een landelijke ontregelsubsidie binnen te halen. Maar hoe graag we het ook wilden, we kregen het niet voor elkaar. Toch waren we vastbesloten om onze ontregelreis door te zetten. In de organisatie waren inmiddels al verschillende collega’s vanuit hun expertise bezig met het verminderen van regeldruk. Deze mensen hebben we samengebracht. Het werd een diverse club bestaande uit mensen van de directie, het management, de zorg, innovatie en beleid.  

Tijdens het subsidietraject kwamen we in contact met Vilans. Vilans werkt samen met organisaties aan het ontwikkelen van kennis over het terugdringen van administratieve lasten. Samen met Vilans gingen we aan de slag met actieonderzoek. Dat voelde als een avontuur. Net voor de zomer was het dan zover: we begonnen officieel aan onze reis. We serveerden roze koeken om de neuzen dezelfde kant op te krijgen, maar eigenlijk was dit niet nodig. Iedereen was blij dat het ontregelen van ZGEM gezamenlijk werd opgepakt. Ontregelgroep ’t Roze Kuukske was geboren! 

Dit is onze reis, en we zijn er helemaal klaar voor!

Lieke van der Velden, adviseur beleid en zorg bij ZGEM

Visie regelarme organisatie

De werkgroep ontwikkelde samen met Vilans een visie voor een regelarme organisatie. Die visie bestaat uit drie elementen:

  1.  Het schrappen van onnodige regels.
  2. Het kweken van een nieuwe cultuur rondom regels, met veel vertrouwen in wat we kunnen. 
  3. Het opzetten van een ontregelstructuur, kort en bondig, met snelle processen. 

Deze stappen passen ook mooi bij de ontwikkeling die ZGEM door gaat maken in de vorm van ZGEM fit voor de toekomst

Het wordt een boeiende reis, en ik kan niet wachten om te zien waar 't Roze Kuukske ons naartoe zal brengen terwijl we werken aan een soepeler, efficiënter en meer betekenisvolle manier van werken binnen de organisatie.  

Hieronder vind je de al geplaatste blogs:

Contact

Heb je vragen of opmerkingen over de ontregelreis van ZGEM? Of wil je zelf aan de slag en heb je hulp nodig? Neem dan per mail contact op met Lieke van der Velden.