Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Kenmerken van hoogbegaafde ouderen

Gepubliceerd op: 15-03-2023

Er is veel aandacht voor hoogbegaafdheid bij jongeren. Maar er zijn ook veel hoogbegaafde senioren. Daar lees je weinig over. Om meer aandacht voor dit onderwerp te krijgen, deelt Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen onderstaande kenmerken om hoogbegaafdheid te herkennen bij ouderen.

Door hoogbegaafdheid te herkennen voelen bewoners zich minder eenzaam en kunnen er valkuilen voorkomen worden. Puzzelstukjes over 'eenzaam voelen' en 'anders zijn' kunnen hierdoor op hun plek vallen. Hoogbegaafde mensen hebben namelijk meer moeite om aansluiting te vinden bij anderen, ze hebben andere interesses en vervelen zich sneller. 

Kenmerken van hoogbegaafde ouderen 

Iemand kan hoogbegaafd zijn als hij of zij: 

  • Een brede interesse heeft in 1 of meer bijzondere hobby's.
  • Zeer nieuwsgierig is en graag nieuwe dingen leert.
  • Creatief is en goed verbinding kan leggen tussen verschillende gedachten.
  • Er zeer gesteld op is om zelf beslissingen te nemen.
  • Een hoogbegaafd (klein)kind heeft.
  • Liever een boek leest dan dat diegene tijd besteedt in een groep.
  • Liever alleen naar buiten gaat dan naar een verjaardag.
  • Vastliep op school en op latere leeftijd alsnog een opleiding heeft afgerond.
  • Veel verschillende banen heeft gehad en soms ook meningsverschillen had op het werk.

Activiteiten organiseren

Door kennis te hebben van deze kenmerken, wordt het makkelijker om hoogbegaafde mensen beter te leren kennen. Hierdoor kan er in hun omgeving gerichter worden gezocht naar activiteiten die wél bij hen passen. Activiteiten rondom een inhoudelijk thema zijn hier een goed voorbeeld van; denk daarbij aan lezingen (met discussies achteraf), muziekuitvoeringen of denkspellen zoals Scrabble, bridge, schaken en Mahjong. 

Het organiseren van dit soort activiteiten geeft de grootste kans voor hoogbegaafden om elkaar te ontmoeten. Hoewel hoogbegaafden onderling erg van elkaar kunnen verschillen, helpt het alsnog om contact met elkaar te maken. Niet alle hoogbegaafden worden automatisch vrienden, maar door het contact voelen ze zich wel sneller beter begrepen.

Hoogbegaafd en zorg krijgen 

Het verlenen van zorg aan een hoogbegaafde persoon kan leiden tot onprettige situaties. Er kunnen sneller meningsverschillen ontstaan, omdat ze graag alles zelf onder controle willen houden. Ze willen graag hun gewoontes tot in de details vasthouden; daar hebben ze namelijk goed over nagedacht. Dit kan voor de zorgprofessional dan soms weer niet werkbaar zijn. 

Om deze meningsverschillen te voorkomen, is goede communicatie nodig. Hiervoor heeft Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen een flyer gemaakt om de communicatie tussen hulpverlener en de bewoner te vergemakkelijken.