Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Inspiratiesessie Zorggroep Apeldoorn

Gepubliceerd op: 01-01-2017

Laatst bijgewerkt op: 12-02-2020

Zorggroep Apeldoorn deed mee aan het programma 'Beter af met minder' en verminderde het gebruik van psychofarmaca. Onderstaande video geeft een impressie van een inspiratiesessie in 2017 bij deze zorggroep, waarin alle betrokkenen met elkaar in gesprek gingen over het verminderen van psychofarmaca. 

'Wij gaven vroeger heel makkelijk en heel snel psychofarmaca aan patiënten. Weinig cliënten zijn er uiteindelijk beter van geworden.' Dat zegt Erwin Höppener, bestuurder van Zorggroep Apeldoorn. De grote vraag is dus: hoe kun je het gebruik verminderen? Daarover ging de inspiratiesessie bij Zorggroep Apeldoorn en omgeving in Beekbergen.

Meer beweging om psychofarma terug te dringen

Tijdens de sessie wisselden ruim negentig zorgprofessionals tips en ideeën uit. Niet alleen over de vraag hoe je met probleemgedrag omgaat, maar ook welke andere middelen je allemaal kunt inzetten. Zo laat Lieke Evers, psychomotorisch therapeut bij IJsselheem, cliënten meer bewegen. 'In een verpleeghuis zitten ze veel stil. Door cliënten meer te laten bewegen krijgen ze meer plezier en slapen ze beter omdat ze moe worden.' Het uiteindelijke doel? Het gebruik van psychofarmaca terugdringen.

Overleg met betrokkenen

Zorggroep Apeldoorn heeft veel aandacht voor onbegrepen gedrag waarin de omgeving van de cliënt het belangrijkste is. Vroeger informeerden ze familieleden vaak achteraf over de inzet van psychofarmaca, nu heeft de specialist ouderengeneeskunde standaard vooraf ruggespraak. Ze bespreken álle gedrag in bewonersbesprekingen in plaats van alleen aandacht te hebben voor onbegrepen gedrag bij escalatie.

Meer informatie