Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Positief effect van poppentherapie bij Overspaarne

Gepubliceerd op: 29-05-2024

Op locatie Overspaarne van Kennemerhart heeft recent onderzoek plaatsgevonden naar interventies voor mensen met dementie en complex onbegrepen gedrag. Hieruit blijkt dat poppentherapie bijdraagt aan verbeterde communicatie, verbeterd eetpatroon, sociale betrokkenheid en zelfs vermindering van onrust en het nodig hebben van medicatie.

Poppentherapie is een therapievorm voor mensen die leven met dementie. De vorm van therapie gebruikt poppen als hulpmiddel om beter te communiceren en emoties te laten zien. Door de poppen te gebruiken wordt er een veilige ruimte gemaakt waar bewoners hun emoties kunnen laten zien, herinneringen kunnen delen en sociaal met andere kunnen omgaan.

Afbeelding van drie zorgmedewerkers bij een kinderwagen met een pop daarin.

Positieve gevolgen 

Inmiddels is de poppentherapie gestart bij verschillende bewoners op de locatie Overspaarne. Dit heeft gezorgd voor heel positieve gevolgen. Er worden nu ook bij andere locaties van Kennemerhart stappen gezet om de therapie daar in te zetten. Een mooi voorbeeld van kennis waar je gelijk mee aan de slag kan. Bij locatie Overspaarne zien ze deze positieve resultaten bij de bewoners: 

  • Minder afhankelijk van de zorgprofessionals.
  • Minder onrustig bewegingsgedrag.
  • Blijere bewoners.
  • Beter slapen, zowel inslaap vallen als doorslapen.
  • Heeft het gevoel dat hij niet alleen is. 

Uit het onderzoek is ook gekomen dat poppentherapie een bestaand patroon tussen bewoner en team kan doorbreken.  

Wist je dat?

  • Poppentherapie herinneringen kan oproepen over bijvoorbeeld de zorg van (eigen) kinderen. Dit kan een mooie opening zijn om hier met de bewoner een gesprek over te voeren.  
  • Het verzorgen van de pop zorgt voor een gelukkig gevoel bij de bewoners. Tijdens het verzorgen van de pop krijgt de bewoner zelf de regie, waarop de zorgprofessional of mantelzorger een compliment kan maken.  
  • Complimenten zorgen voor een positief gevoel en verbeteren de eigenwaarde van de bewoner. 

Omgaan met drempels 

Poppentherapie kan een drempel zijn voor de naasten. Het is voor sommige mensen niet makkelijk om te zien dat bijvoorbeeld je moeder of partner rondloopt met een pop en doet alsof het een echt kindje is. Het beste wat je dan kan doen is het vooral bespreekbaar maken. Het is absoluut niet de bedoeling om de bewoner voor de gek te houden. Ga vooral met de bewoner mee: is het voor de bewoner een baby, dan benader je de pop ook als een baby. Is het voor de bewoner gewoon een pop, dan noem je het gewoon een pop. Het is goed om de naasten te wijzen op wat het met de bewoner doet, laat de naasten dit ook zien. Kwaliteit van leven en het welzijn van de bewoner staan in de laatste fase centraal. Als de naasten zien dat de bewoner echt vrolijk is door de pop wegen de voordelen waarschijnlijk zwaarder dan de nadelen. 

Tip: Betrek vrijwilligers en naasten bij activiteiten van poppentherapie

De inzet van de therapie werkt extra goed wanneer ook een vrijwilliger of naasten de bewoner kan helpen. Dit kunnen kleine dingen zij zoals: de poppenkleertjes en pop samen wassen of met de bewoner en de kinderwagen een wandeling maken.  

Meer weten over het onderzoek of wil je lezen hoe Overspaarne poppentherapie heeft ingezet? Bekijk dan de pagina van Kennemerhart.   

Ben je enthousiast geworden over dit onderzoek? Of wil je hier zelf mee aan de slag gaan binnen jouw zorgorganisatie. Eén van de ergotherapeuten van Kennemerhart helpt je graag verder. Eveline.Makkink@kennemerhart.nl, Maud.vanderBorg@kennemerhart.nl of Nicole.vanBrunschot@kennemerhart.nl