Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Werkplezier

Tips Z=p=r,t: Wat is dat?

Heel eerlijk; Helaas is de overstap naar z=p=r, t niet alleen een simpel regeltje toepassen. Het vraagt meer. Naast aanpassingen in werkafspraken, vraagt het ook een verandering in gedrag, gewoonten en systemen. Hier vind je tips en concrete stappen hoe je de verandering van de nieuwe tijdregistratie kunt aanpakken. En er dan ook echt de voordelen van kunt ervaren. 


Bespreek met elkaar wat z=p=r,t voor jullie kan opleveren 

Hoe gaan jullie er samen voor zorgen dat de nieuwe manier van plannen ook écht tijd en flexibiliteit oplevert? En dat de nieuwe werkwijze meer ruimte geeft aan de professionaliteit van de wijkverpleegkundige en het zorgteam? Bespreek daarom goed de valkuilen, en ook de kansen van z=p=r,t wanneer je deze manier goed toepast.  

Plan tijd in om met elkaar te leren over de nieuwe manier van registreren  

Denk bijvoorbeeld aan momenten van intervisie. Dat zijn georganiseerde gesprekken met collega’s, aan de hand van vragen uit de praktijk. Je helpt elkaar vervolgens met het onderzoeken van die vraag. En samen tot mogelijke acties komt door ervaring, tips en aandachtspunten uit te wisselen.  

Zorg met het team voor vaste reflectiemomenten  

Het is goed om af en toe stil te staan bij wat er goed en minder goed gaat. Hierdoor zie je wat z=p=r,t jullie heeft opgeleverd. Je ziet ook waar nog aan gewerkt kan worden. Door regelmatige reflectie blijf je leren en scherp kijken naar wat beter kan. Je verbetert met elkaar de gezamenlijke werkwijze. Een manier om dit te doen is als vast onderdeel van de een teamoverleg. 

Zorg voor goede communicatie over de nieuwe werkwijze  

Wat doe je wanneer, met wie en hoe? Zorg dat jij en je zorgcollega’s de aanleiding (het waarom) en het doel begrijpen. En dat ze weten wat de nieuwe werkwijze hen op gaat leveren.  

Sta stil bij concrete stappen en hulpmiddelen die de werkwijze ondersteunen. Het helpt om de zorgteams echt mee te nemen. En hen ook te vragen welke ondersteuning ze nodig hebben om aan de slag te gaan.  Je kunt een goede hand-out of een klein zakboekje aanbieden die de zorgprofessional in de tas of broekzak kan meenemen. Of je kunt ook een intern webinar of cursus organiseren. 

Deel binnen de organisatie inspirerende praktijksituaties  

Deel praktijksituaties waarin werken met z=p=r,t voordelen oplevert voor collega’s tijdens hun zorgroute. Inspireer elkaar met mooie concrete tips en voorbeelden.  

Leer van de ervaringen van andere organisaties 

Lees over ervaringen van andere organisaties. Kijk daarvoor eens in je netwerk of sluit aan bij online sessies. Je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden. 

Verzameldocument Tips

Meer tips? Er zijn op alle onderwerpen tips verzameld.
Je vindt ze hier.

De verzamelde geleerde lessen, veelgestelde vragen en ervaringen van andere organisaties kunnen je helpen. Deze zijn gebundeld en kun je bekijken: ​


Terug naar 'Z=P=R,T: wat is dat?'

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.