Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Werkplezier

Dilemma's Z=P=R,T

In de dagelijkse praktijk moeten veel keuzes worden gemaakt. Dat zijn soms dilemma’s. Dilemma's zijn moeilijke keuzes tussen twee of meer mogelijkheden. Bij een verandering wil je mensen meenemen, de juiste keuzes maken en weerstand wegnemen. Met meer mensen dilemma’s bespreken kan daarbij helpen. Zo kun je samen tot een goed besluit komen dat het beste past bij hoe jullie willen werken.

Met onderstaande dilemma's kun je met jouw team in gesprek gaan. Meerdere dilemma's bespreken? Maak gebruik van de serie dilemma's. Hoe? Dat wordt uitgelegd in deze toelichting bij deze werkvorm.   

Wil je de dilemma’s uitprinten zodat je ze kan bespreken met collega’s? Download dan hier de kaartjes, print en knip ze uit. 

Dilemma: Waar besteed je liever tijd aan?
  1. Vooraf een actueel zorgleefplan maken, zodat je de zorg goed kan plannen en geen correcties achteraf hoeft te maken.

  2. Achteraf per vijf minuten blijven corrigeren. 

Z=p=r,t vraagt om tijd vij te maken

'We komen nu al tijd te kort, en dan kom jij even zeggen dat we ons zorgleefplan uitgebreider moeten beschrijven.'

Z=p=r,t vraagt om tijd vrij te maken voor het opstellen van een goed en actueel zorgleefplan. Er zijn wijkverpleegkundigen die aangeven dat ze hiervoor vaak geen of te weinig tijd hebben. Geen goed zorgleefplan zorgt voor een minder goede inschatting aan uren en dus meer tijd aan correctie van uren achteraf. Bespreek met jouw team het dilemma. Hoe? Dat wordt uitgelegd in deze toelichting bij de werkvorm.

Meer informatie nodig?

Bekijk dan de verzamelde tips, veelgestelde vragen en ervaringen van andere organisaties. Deze zijn gebundeld en vind je via onderstaande links: ​

Terug naar 'Z=P=R,T: wat is dat?'

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.