Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Vernieuwend zorgen

Verzorgend leiderschap: 9 handvatten

Vertrouwen, steun en waardering krijgen zijn factoren die jouw werkplezier kunnen beïnvloeden. Hoe pak je jouw rol als verzorgend leider? In een speciale infographic geven we je 9 handvatten.

Er zijn heel veel verschillende soorten leiders. En die zitten echt niet alleen aan vergadertafels. Leiders vind je ook op de werkvloer. Het zijn mensen die lef tonen en hun stem laten horen. Ze oefenen invloed uit op het werk dat zij doen en zijn trots op hun vak.

De zorg in de wijk en het verpleeghuis wordt steeds complexer en vraagt om meer samenwerking en afstemming. Verzorgenden zijn de spil in de zorg, de ruggengraat van het dagelijkse werk. Een verzorgend leider neemt een stevige positie in in de dagelijkse zorgverlening én sluit aan in multidisciplinair overleg en overstijgende overleggen, zoals werkgroepen en adviesraden. Een verzorgend leider draagt je bij aan het ontwikkelen en promoten van het vak van verzorgende.

Dat klinkt goed, toch? Maar hoe doe je dat dan? In deze infographic geven we je 9 handvatten die helpen om jouw rol als verzorgend leider te pakken. Of het nu gaat om een gesprek met een bestuurder of een presentatie voor collega’s.

9 handvatten

  1. Werkvorm 'Maak je niet druk maar DIK' (pdf)
  2. Tips 'Grenzen aangeven' (pdf)
  3. Tips '7 manieren van nee zeggen'
  4. Tips 'Presenteren' (pdf)
  5. Werkvorm 'Vragen stellen en doorvragen' (pdf)
  6. Tips 'Actief luisteren' 
  7. Tips 'Feedback geven' (pdf)
  8. Tips 'In gesprek met de bestuurder' (pdf)
  9. Werkblad 'AktieBlok' (pdf) en Toelichting werkblad ‘Aktieblok’

Deze infographic is het resultaat van de werkplaats Verzorgend leiderschap. Hierin werkten mee: het Van Kleef Instituut, V&VN, Albeda college Verzorgende-IG en Zorgorganisatie Marente. De werkplaats werd uitgevoerd door Vilans in opdracht van ZonMw.

Verzorgend leiderschap in het onderwijs

Verzorgend leiderschap ontwikkelen begint tijdens de opleiding. Wat hebben verzorgenden nodig om meer leiderschap te tonen? Aan welke handvatten uit de werkplaats hebben zij écht iets? En hoe kan hier in de opleiding al aandacht aan besteed worden? Op de website van ZonMW worden deze vragen beantwoord door een docent van de opleiding Verzorgende IG en 2 studenten.

Lees het artikel op zonmw.nl

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.