Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Zorg en dwang

Dilemma 3: Wat als een cliënt wegloopt?

De Wet zorg en dwang vraagt van zorgprofessionals dat zij steeds bewust de afweging maken tussen vrijheid en veiligheid. Wat zou jij doen in de volgende situatie?

Meneer Boersma heeft een lichte vorm van dementie en woont in een verpleeghuis. Hij is een écht buitenmens en houdt ervan om lange wandelingen te maken. Maar zijn geheugen wil hem soms in de steek laten waardoor hij soms verward is en de weg niet meer terug kan vinden. Zo is hij wel eens een paar uur zoek geweest. Omdat je bang bent dat hij in de toekomst vaker gaat verdwalen, denk je erover om zijn bewegingsvrijheid wat in te perken. Maar je wil hem liever niet tegen zijn zin binnen houden.

Hoe ga je hiermee om? Waar kies je voor?
Wij zijn benieuwd naar jullie overwegingen en oplossingen. Laat het ons weten onderaan deze pagina via de reageerfunctie.

Meer informatie over de Wet zorg en dwang vind je op onze overzichtspagina.

Download dit dilemma in pdf en hang hem op op de werkvloer.

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]Reacties

Manon 17/9/2021

De lichte vorm van dementie is hier een voordeel, waardoor hij waarschijnlijk prima bepaalde routes kan gaan aanleren. Leuk samen met meneer (evt. door vrijwilliger) de mooiste routes vanuit het verpleeghuis plannen en uitproberen en deze aanleren. Ik ben als ergotherapeut hier ook wel eens bij betrokken als een inschatting moet worden gemaakt over verkeersveiligheid. Het is ook goed om alvast kortere wandelingen te bedenken voor het geval dat zijn conditie achteruit gaat. Het zal hem vast ook gerust stellen om een telefoon of alarmknop mee te kunnen nemen voor als hij het even niet meer weet. Dit kan mooi in overleg met meneer zelf en familie. Ook is het goed om afspraken te maken wie meneer op kan halen als dit nodig mocht zijn. Als meneer verder achteruit gaat door zijn dementie kunnen natuurlijk andere interventies nodig zijn.


Wilbert Poirters - van Stekelenborg 26/7/2021

Mijn moeder heeft enkele weken geleden een hersenbloeding gekregen. Na opname in het ziekenhuis is mama naar een revalidatiecentrum gegaan. Mijn moeder en vader zijn altijd actief geweest en wandelen en fietsen heel veel. Mama is geen stilzitter en moet bezig zijn, dat zit nu eenmaal in haar systeem. Ook nu, in haar gevecht tegen de hersenbloeding. Mama is al 2x naar huis gelopen. Het lopen gaat goed en haar oriëntatievermogen is niets mis mee. Echter, voor de rust van papa is besloten om een kamersensor in te zetten en mama van een track en trace te voorzien. Het is een open afdeling dus er kan, en dat doen we ook niet, niemand iets kwalijk worden genomen dat mama 2x de benen heeft genomen. De drang om thuis te mogen zijn is te groot. Nu het wat beter gaat, wordt ze regelmatig opgehaald om thuis of bij iemand van ons gezin mee te eten en daar een dagdeel door te brengen. We merken dat dit zowel voor haar als voor ons rust heeft gebracht.
(verzorgende IG)


Lieke Tiel Groenestege 22/7/2021

Wat vindt meneer hier zelf van? En wie zijn er nog meer betrokken bij deze keuze? Ik kan me voorstellen dat het zinvol is om sámen afwegingen te maken én keuzes in beeld te brengen. Ik zou ervoor kiezen om iedereen die hierbij betrokken is (zoals meneer Boersma, zijn naaste(n), medewerker, manager, en mogelijk ook mensen uit de wijk) te betrekken bij een oplossing. Vanuit het idee dat iedereen vanuit een ander perspectief kijkt en vanuit eigen waarden, verlangens of wensen handelt. Ik vind het mooi om op die manier te kijken. Ik werk bij kwaliteitsinstituut Perspekt en ben vanuit daar bekend met het bespreekbaar maken van dilemma’s.


Madelon 17/7/2021

Dhr. zelf vragen wat hij wil en prettig vind. Familie vragen voor oplossingen en inderdaad een gps tracker installeren. Dan kan dhr toch zelfstandig een rondje lopen ipv samen met iemand.


M-Arc 15/7/2021

Ondanks dat een GPS trekker een middel is waardoor de vrijheid beperkt wordt, ben ik hier ook voorstander van. Ik zou kiezen voor het meegeven van een Mobile senioren telefoon met ingebouwde tracker. Hierdoor geef je dhr zijn vrijheid door een keuze te maken om zelf te bellen. Indien nodig want er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. (Brief met adres, nood tel.nr enz.)
Inzetten van de GPS tracker dienst als laatste zoekmethode voor de instelling.
M v/d Wiel student


sheila Marcet 13/7/2021

hfd verpl/verz.
als wij van de zorg hebben dat de bewoner wegloopneiging heeft dan wordt zowel het zorgpersoneel als de bewaking geattewndeert om allert te zijn en deze bewoner extra n de gaten te houden. is de persoon toch weggelopen dan wordt er een zoekactie in de buurt gedaan en de contactpersoon wordt ook ingeschakeld


Petra van Sabben 13/7/2021

Wij hebben een klein wooninitiatiefje, krijgt iedereen bij binnenkomst een GPS horloge, is direct ook de alarmknop.
Gevne we alle uitleg bij dat wij weten waar ze zijn en als er iets is ze ons kunnen bellen, maar wij hen ook kunnen vinden zonder dat. Is iedereen heel blij mee, niks privacy schennis, geeft juist rust, kiezen er voor en gaan elke dag lekker aan de wandel wanneer ze willen , waar ze willen, we pikken ze wel weer op als ze niet thuis komen.


E 13/7/2021

Wat vindt meneer Boersma er zelf van? Misschien heeft hij ook wel een goede praktische oplossing.


Helmich 13/7/2021

Laat meneer lekker wandelen. Geef hem een briefje mee met het adres waarmee hulpverleners contact op kunnen nemen in geval dat. Daarnaast een GPS tracker om hem te kunnen traceren mocht de wandeling onverhoop te lang worden.


Ingrid Schouten 13/7/2021

Ik zou eerst willen achterhalen waar dhr. graag loopt. Wat plekken zijn die hij leuk vindt om te wandelen. Welke route hij zelf loopt. Mogelijk via foutloos leren een route uitstippelen en aanleren via een vast stappenplan.


Arna 13/7/2021

In gesprek gaan met dhr waarin we hem kunnen helpen, mss een paar keer meelopen om ideeën op te doen waarmee je dhr echt kan helpen. Mss is het GPS, maar daarmee help je hem niet om de weg terug te vinden. Ik lees namelijk niet of dhr zelf bang is geweest. Een voor hem zichtbare aanwijzing is bijvoorbeeld mss een betere oplossing. Samen kom je hier uit.


Marianne Weenink 13/7/2021

Laat meneer fijn wandelen, maar geef hem, in overleg, een GPS mee.

Mijn functie was transferverpleegkundige, maar ik ben nu gepensioneerd en zit in de clientenraad van een verpleeghuis.


Greet 13/7/2021

Allereerst vind ik het woord ‘wegloopt’ vreselijk. Hij houdt van wandelingen maken dus gaat hij wandelen. Ik zou hem ook een briefje met het adres of een sos ketting meegeven. Waar ik werk mogen veel bewoners, ook met dementie, gaan wandelen. Als een bewoner echt niet alleen kan gaat een van de medewerkers heerlijk mee wandelen. Greet, contactverzorgende bij Het Andere Wonen


Jacqueline 13/7/2021

Kijk ook naar de inrichting van het verpleeghuis. Nog vaak is de deur naar buiten een centrale plek in de ruimte. Bij nieuwbouw zou dit eerder een soort kast in een hoekje moeten zijn. Bij oudbouw kan een muursticker van een bos of iets mogelijk d aandacht af halen dat het een deur betreft. Misschien is er ook een alternatieve wandelroute, door de tuin of over de afdeling. Maak die visueel aantrekkelijker.


Jeannette 13/7/2021

Dhr. een GPS meegeven, hoe fijn is dit dat we dit nu kunnen aanbieden.


Erna 13/7/2021

Zeker niet meteen beperken, loop een keer samen om te zien of hij veilig oversteekt en de verkeersregels nog kent, welk rondje hij loopt, maak tijdens de wandeling een praatje. Een GPS is een goed hulpmiddel, dat kan dan daarna nog ingezet worden.
Wandelen en eigen regie is erg belangrijk voor gemoedstoestand en om evt onrust te voorkomen.


Marianne 13/7/2021

Ik zou dhr nog geen tracker om doen. Dit vind ik een te grote inbreuk, want een mens heeft ook recht op privacy. Ik zou beginnen met een briefje. Als dat niet voldoende is zou ik hem voorstellen een telefoon mee te nemen, waarmee hij zelf in google maps kan kijken waar hij zich bevindt en waarmee hij bijv een aantal vaste nummers kan bellen.
Marianne (geestelijk verzorger)


Nina 8/7/2021

Dhr een gps omdoen. Zo is hij te traceren en heeft dhr het gevoel dat hij de regie in eigen handen houdt.


Leonie 4/7/2021

Is het erg dat hij vaak gaat verdwalen? Voor wie?
Het klinkt alsof hij behoedt moet worden voor iets wat nog niet erg aktueel is. Persoonlijk zou ik meneer op dit moment een briefje meegeven waarop gevraagd wordt om samen te gaan verdwalen ;) Met wat gegevens erop van meneer en zijn verblijf.
Leonie (coördinerend thuisbegeleiding)


Wendy 1/7/2021

Eerst onderzoeken waar dhr naar toe gaat? Wat voor ronde loopt hij.
Dan zou je kunnen kiezen van een gps traker. Je beperkt dhr niet in zijn vrijheid maar je kan wel zien waar dhr zich bevind.


Marlies van Rooijen 1/7/2021

Een GPS tracker zou een oplossing kunnen zijn. Deze kan aan een riem om het middel of in de schoenzolen. Zo kan meneer toch gaan wandelen en als hij te lang wegblijft of de weg niet meer terugvindt opgehaald worden. Meneer moet dan wel nog verkeersveilig zijn dat zou ik nog onderzoeken. Je kunt zelfs een straal vanaf de locatie ingeven, er komt dan alleen een oproep als hij zich buiten die straal bevindt.
( hoofdverpleegkundige- kennisdrager WZD


Hans 1/7/2021

Vig 3, het liefst dat hij heerlijk kan wandelen : vrijwilligers, GPS.