Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Zorg en dwang

Dilemma 2: Wat doe je als een cliënt agressief wordt?

De Wet zorg en dwang vraagt van zorgprofessionals dat zij steeds bewust de afweging maken tussen vrijheid en veiligheid. Wat zou jij doen in de volgende situatie?

Sommige cliënten kunnen soms erg fel op je reageren. Dat is ook het geval bij mevrouw Peters (76). Zorgverleners proberen van alles om haar rustig te krijgen. Zoals het geven van kalmerende medicijnen. Maar ze reageert er erg boos op als ze medicijnen krijgt toegediend. Hoe ga jij hiermee om? Hoe zorg je ervoor dat je toch geen onvrijwillige zorg hoeft toe te passen?

En als je dat wél doet, welke stappen zet je dan?
Wij zijn benieuwd naar jullie overwegingen en oplossingen. Laat het ons weten onderaan deze pagina via de reageerfunctie.

Meer informatie over de Wet zorg en dwang vind je op onze overzichtspagina.

Download dit dilemma in pdf en hang hem op op de werkvloer.

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]Reacties

Silvia Verscharen 29/6/2021

Zelf zou ik rustig blijven en kijken hoe diegene hierop reageert.
Dan zou ik proberen te achterhalen waar de agressie vandaan komt door een rustige omgeving te creëren en te vragen. Indien mogelijk arm om diegene heen en hem het gevoel geven dat hij veilig is.
Soms is het ook beter om diegene even zijn gang te laten gaan waardoor hij zelf rustiger wordt.
Medicatie komt pas aan bod als de agressie vaker voorkomt en er echt geen ander middel helpt.


Hetty 29/6/2021

Ga eerst bij je zelf na “ hoe goed ken je je bewoner” ga met familie in gesprek om nog meer achtergrond informatie te krijgen. Als je de bewoner goed kent herken je vaak wel al signalen als de bewoner boosheid aan het opbouwen is. Probeer op zo moment al met de bewoner weg te gaan uit de omgeving en ga iets doen wat de bewoner leuk vind. Als de bewoner boos / agressief is probeer 1 op 1 aandacht te geven in een prikkelarme omgeving. Er mag boosheid zijn. Soms is het goed als de bewoner zijn boosheid uit als verder daar niemand onder lijdt. Daarnaast is advies vragen aan de psycholoog nooit verkeerd.

Verpleegkundige