Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Vernieuwend zorgen

Werkplekleren in de praktijk

Leren tijdens en op je werk is natuurlijk leren in de praktijk. Maar hoe ga je er op een goede manier mee aan de slag? Op deze pagina verzamelen we een aantal mooie voorbeelden van zorgorganisaties en onderwijsinstellingen. 

Leren op werkplek in 4 fases

Als je aan het werk bent, leer je eigenlijk elke dag! Zo leer je in contact met de cliënt, collega’s, behandelaren en mantelzorgers. Leren doe je dus niet alleen tijdens een training of opleiding. Bij leren gaat het ook over het uitwisselen, reflecteren en toepassen van kennis en vaardigheden óp of nabij je eigen werkplek. Dit doe je alleen, of samen met je team.

'Het klaslokaal van de toekomst is de huiskamer'         

De innovatie van praktijkleren staat hoog op de agenda bij het Summa College. Niet alleen wordt de toekomstige zorg daar beter van, Summa College speelt daarmee ook goed in op ontwikkelingen in de technologie. Bovendien maakt deze school op een slimme manier gebruik van kennisuitwisseling tussen ouderen, studenten en onderzoekers. Lees en laat je inspireren.

‘Het moderne werken is een vorm van leren’

De werkplek is een bijzonder krachtige leeromgeving met een grote betekenis voor de professionele ontwikkeling van de verpleegkundige. Dat vindt ook onderwijskundige Joseph Kessels. ‘Het is belangrijk dat zorgorganisaties meer aandacht krijgen voor deze educatieve taak.’ Lees en laat je inspireren.

Leren en ontwikkelen op de kaart bij Philadelphia

Philadelphia probeert leren en ontwikkelen in de teams op verschillende manieren een boost te geven, met onder andere de mobiele telefoon. Onderwijskundige Ellen Hasselerharm vertelt over de stappen die het Philadelphia Leerhuis zet. Lees en laat je inspireren.

Bewegend leren in de zorgpraktijk

Bewegen helpt bij leren en cognitieve ontwikkeling van kinderen én volwassenen. In onze cultuur zitten we teveel en bewegen we te weinig. Hoe zet je interactieve bewegingstechnologie in bij het leren in de zorg? Jan-Paul de Beer, chief Springlab vertelt hoe serious gaming kan bijdragen aan leren én bewegen in de zorg. Lees en laat je inspireren.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.