Naar hoofdinhoud Naar footer

Voorbeelden van bewegen en mentale gezondheid

Gepubliceerd op: 24-06-2022

Hieronder wordt met verschillende voorbeelden uitgelegd hoe ouderen door middel van bewegen en muziek mentaal en fysiek gezond kunnen blijven.

Videocolleges bewegen en muziek van professor Erik Scherder

Professor Erik Scherder, hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de Vrije Universiteit, legt in levendige videocolleges uit hoe ouderen hun hersenen fit kunnen houden door te bewegen en naar muziek te luisteren. Bekijk de video's die Erik Scherder maakte met de Universiteit van Nederland: Waarom zouden ouderen vaker moeten hardlopen? (15 min) en: Wat gebeurt er in je hersenen als je muziek luistert? (17 min).

Goede voorbeelden van stimuleren beweging bij ouderen

Op de website 'Alles over sport' vind je allerlei artikelen over het stimuleren van beweging bij ouderen om gezond te blijven. 

  • In het artikel 'Hoeveel moet je als 65-plusser bewegen om gezond te blijven?' lees je meer over het belang van bot- en spierversterkende activiteiten en balans voor 65-plussers en hoe je deze oefeningen doet.
  • Het artikel 'Bewegen houdt je hersens in conditie' gaat naast fysieke voordelen ook in op de voordelen voor het brein. 
  • In 'De positieve invloed van sporten en bewegen op het uitstellen van dementie' zetten ze enkele gegevens met betrekking tot bewegen en dementie op een rij.

Deel deze pagina via:

Soort

Kennisbundel

Organisatie / Uitgever

Allesoversport.nl