Naar hoofdinhoud Naar footer

Tool MantelzorgBalans gelanceerd

Gepubliceerd op: 22-01-2021

Veel mensen zorgen met liefde voor een naaste, ook al is dat soms erg zwaar. Zeker als je naaste ongeneeslijk ziek is. Voor deze mensen is de MantelzorgBalans ontwikkeld. De tool helpt mantelzorgers bij het (her)vinden van de balans in hun leven. Zodat ze de zorg voor hun dierbare kunnen volhouden.

De gratis digitale tool MantelzorgBalans bestaat uit oefeningen, informatie voor mantelzorgers en biedt ruimte om herinneringen op te slaan. Onderzoeker Anne Looijmans van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG): 'De oefeningen helpen bij het nadenken over je eigen grenzen, vinden van balans bij zorgactiviteiten en de andere dingen in je leven, bepalen wat jij belangrijk vindt en het organiseren van het contact met de omgeving.'

Naar de Tool MantelzorgBalans

Informatie voor mantelzorgers

De tool biedt verdiepende en praktische informatie voor mantelzorgers die zorgen voor een dierbare die niet meer beter wordt. Bijvoorbeeld over regelzaken, grenzen aangeven, hulp vragen en praten over het levenseinde.

Mantelzorgers lopen tegen zelfde zaken aan

Voor de ontwikkeling van de tool zijn interviews gehouden met mantelzorgers en (zorg)professionals. Waar lopen mantelzorgers tegenaan? Wat zou hen kunnen helpen? 'Mantelzorgers blijken veelal tegen dezelfde zaken aan te lopen,' zegt Anne Looijmans. 'Hun grootste zorg is: hoe zorg je voor balans in mantelzorgtaken en andere activiteiten in je leven?

Mantelzorgers staan zelden stil bij hun eigen grenzen en behoeften. Ze cijferen zichzelf vaak helemaal weg voor de zieke naaste. En hoe ga je om met je eigen emoties? Mag je boos worden op je zieke naaste? Ze hebben een grote behoefte aan informatie. Welke hulp is er en waar kan ik terecht voor hulp en ondersteuning?' MantelzorgBalans is een overzichtelijke website die antwoord geeft op deze vragen. 

Samenwerkingspartners

De MantelzorgBalans-tool is ontwikkeld door : het Universitair Medisch Centrum Groningen, MantelzorgNL, Zorgbelang Groningen, Ligare, Vilans, Universiteit Twente en de Rijksuniversiteit Groningen. Het project is mogelijk gemaakt door ZonMW. Het UMCG doet onderzoek naar de MantelzorgBalans tool. Ben je mantelzorger en wil je hieraan deelnemen? Naar het onderzoek

Deel deze pagina via:

Soort

Website

Taal

Nederlands