Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Soort

Richtlijn

Organisatie / Uitgever

Richtlijnen langdurige zorg

Richtlijn Slikproblemen

Gepubliceerd op: 27-11-2023

Als iemand slikproblemen heeft kan deze eten of drinken niet goed doorslikken. De problemen kunnen beginnen vanaf het moment dat eten naar de mond wordt gebracht tot na het doorslikken. De richtlijn Slikproblemen helpt zorgprofessionals bij de zorg voor mensen met slikproblemen. De richtlijn geeft je handvatten om deze zorg goed te organiseren.

Waarom is deze richtlijn gemaakt?

Slikproblemen kunnen vervelende gevolgen hebben voor bewoners of cliënten. Ook voor naasten kan dit moeilijk zijn. Iemand kan bijvoorbeeld minder goed eten of drinken en angstig zijn waardoor de kans op verslikken groter wordt. Hierdoor vermindert de kwaliteit van leven. Slikproblemen kunnen ook effect hebben op zorgprofessionals. Zij kunnen angst ervaren en zich machteloos voelen.

Voor wie is deze richtlijn geschreven?

Deze richtlijn is voor zorgprofessionals gemaakt die in de langdurige zorg werken. Denk bijvoorbeeld aan verzorgenden, verpleegkundigen, logopedisten en diëtisten. Maar ook voor andere zorgprofessionals en naasten is deze geschikt. De richtlijn is voor zowel een verpleeghuis als in de thuiszorg te gebruiken en ook geschikt voor de gehandicaptensector. 

Waar vind ik de richtlijn?

De richtlijn en de bijbehorende producten, zoals de samenvattingskaart en informatiekaart voor cliënten en naasten, vind je op de website van richtlijnenlangdurigezorg.nl. Klik op de knop hieronder om naar de richtlijn te gaan.

Ga naar

Richtlijnen langdurige zorg

Bekijk de richtlijn Slikproblemen