Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

Soort

Richtlijn

Organisatie / Uitgever

V&VN

Richtlijn Decubitus

Gepubliceerd op: 01-03-2021

De richtlijn Decubitus is geheel vernieuwd. Deze nieuwe richtlijn vervangt de Landelijke multidisciplinaire richtlijn Decubitus preventie en behandeling (V&VN) uit 2011. Wat zijn de grootste veranderingen?

De richtlijn is opgesteld door Radboudumc en de HAN en tot stand gekomen in opdracht van V&VN en met financiering van ZonMw. Wij zetten de belangrijkste wijzingen voor je op een rij:

  • Allereerst de vorm: geen dik boekwerk, maar veel minder pagina’s. De vernieuwde richtlijn bevat informatie die echt specifiek is voor doorligwonden én relevant is voor verpleegkundigen en verzorgenden.
  • Daarnaast bevat de vernieuwde richtlijn minder aanbevelingen dan de vorige.
  • Al eerder genoemd: de doelgroep. De richtlijn is geschreven voor verpleegkundigen en verzorgenden. Andere betrokkenen, zoals plastisch chirurgen, hebben hun eigen richtlijn.
  • Een van de inhoudelijke wijzigingen is dat er twee categorieën over het analyseren van een doorligwond bijgekomen zijn. 
  • Nog een inhoudelijke wijziging: in de richtlijn staat niet meer hoe je een decubituswond moet behandelen. Die is namelijk niet anders dan de behandeling van een gewone wond. En daar bestaan al richtlijnen voor. Bijvoorbeeld de algemene richtlijn voor wondverzorging. 

Download de vernieuwde richtlijn op de website van V&VN (pdf, 2021) of download de 'Richtlijn Decubitus Samenvattingskaart' (pdf, 2021). 

Continuïteit in het proces

De vernieuwde richtlijn is zo belangrijk omdat je bij de behandeling van decubitus in een multidisciplinair team werkt. Er kunnen verpleegkundig specialisten, diëtisten, ergo- en fysiotherapeuten, artsen of medisch specialisten betrokken zijn. Door al die verschillende disciplines helpt een richtlijn bij de continuïteit in het proces. En een vernieuwde richtlijn geeft inzichten in nieuwe ontwikkelingen.

In de richtlijn staan ook nieuwe inzichten. Zoals over het behandelen van een patiënt met een stuitdecubitus. Vroeger behandelden we zo’n wond meteen met zink of barrièrecrème. Maar hiermee maak je de huid juist week en kwetsbaar. Lees het hele interview met Emmy.

Wat is decubitus?

Decubitus (of doorligwonden) is een beschadiging van de huid en/of het onderliggende weefsel. Het ontstaat door langdurige druk in combinatie met schuifkrachten. Decubitus is een ernstige aandoening en leidt bij cliënten tot pijn en wondgerelateerde ongemakken. Daarnaast heeft decubitus een negatieve invloed op het lichamelijk functioneren (zoals bewegen en slaap), psychisch welbevinden (angsten, zelfbeeld) en het sociaal functioneren.

Bronnen