Naar hoofdinhoud Naar footer

Onveilige situaties voorkomen bij dementie

Gepubliceerd op: 19-04-2023

Risico's op gevaar worden slechter ingeschat wanneer de dementie verergerd. Soms kunnen kleine maatregelen ongelukken voorkomen.

Vallen in huis

Zo'n 80% van de ongelukken met ouderen in en om huis komt door een valpartij. De kans op botbreuken daarbij is groot en herstellen van een breuk duurt lang. Door struikelen en vallen in huis zo veel mogelijk tegen te gaan, voorkom je veel leed voor je naaste. Losliggende snoeren, kleden met opkrullende randen, een glad geboend parket, een trap zonder leuning en slechte verlichting zijn risicosituaties die je makkelijk kunt aanpakken.

Valpartijen in huis kennen drie oorzaken:

  • Menselijk gedrag. Haast hebben, spullen laten slingeren, een stoel pakken in plaats van een trapje, maar ook versuft zijn door medicijngebruik: het zijn allemaal voorbeelden van situaties en gedrag met een groot risico op vallen.
  • Veroudering. Ouderdom komt met gebreken als slechter horen en zien, minder soepel bewegen en een trager reactievermogen. Botontkalking hoort ook bij het ouder worden en verhoogt de kans op botbreuken bij een val.
  • Omgeving. Drempels, steile trappen en wegglijdende of omkrullende kleden zorgen voor onveilige situaties in huis.

Deel deze pagina via:

Soort

Richtlijn

Organisatie / Uitgever

Dementie.nl