Naar hoofdinhoud Naar footer

Richtlijn: Veranderende seksuele gezondheid

Gepubliceerd op: 01-02-2022

Het hebben van een chronische ziekte of aandoening én de behandeling daarvoor heeft invloed op de seksuele gezondheid van cliënten. Denk bijvoorbeeld aan opwindings- of orgasmeproblemen. Twee derde van de mensen met een chronische ziekte of beperking heeft behoefte aan hulp bij seksuele problemen. Hoe kun jij als zorgverlener cliënten hierbij helpen? De nieuwe richtlijn Veranderende seksuele gezondheid biedt handvatten om hierover het gesprek aan te gaan met cliënten.

De richtlijn Veranderde seksuele gezondheid is in samenwerking met V&VN en met financiering van ZonMw ontwikkeld door het Trimbos-instituut en Rutgers.

Gesprekskaarten

De richtlijn bevat gesprekskaarten voor verzorgenden en verpleegkundigen. Hierin is te vinden hoe je een gesprek over seksuele gezondheid kunt beginnen, voeren en hoe je kunt doorverwijzen als dit nodig is. De richtlijn bevat ook een overzicht van verschillende aandoeningen en welke seksuele veranderingen daarbij kunnen horen. Daarnaast vind je ook informatie over grensoverschrijdend gedrag, alle vormen van seksualiteit én hoe je daarover kunt praten.

Deel deze pagina via:

Soort

Richtlijn

Organisatie / Uitgever

V&VN