Naar hoofdinhoud Naar footer

Downloads

Methodiek persoonsgerichte zorg

Gepubliceerd op: 03-05-2022

Hoe kun je de zorg en ondersteuning van jouw team (nog meer) op de persoon afstemmen, zodat de cliënt zorg op maat ervaart? Laat je inspireren door de methodiek 'Op weg naar meer persoonsgerichte zorg'.

Of je nu werkt in de thuiszorg, in een verpleeghuis of in een huisartsenpraktijk, persoonsgerichte zorg kan overal toegepast worden. Jouw rol als zorgverlener is om de cliënt te coachen en te begeleiden naar een zo goed mogelijk leven met zijn ziekte of aandoening.

Individueel aan de slag of als team?

Je kunt individueel aan de slag met persoonsgerichte zorg. Maar de aanpak komt beter uit de verf als je als team eraan werkt. Als iedereen werkt vanuit dezelfde visie en benadering. Organisaties starten vaak een project ‘persoonsgerichte zorg’. Dan is er tijd en ruimte om stappen te zetten en het in te bedden in de organisatie.

Op weg naar meer persoonsgericht zorg

Wil jij met jouw team toewerken naar meer persoonsgerichte zorg? Gebruik dan de methodiek ‘Op weg naar meer persoonsgerichte zorg’. Daarin staan vijf stappen beschreven, creatieve werkvormen, tools, tips en praktijkvoorbeelden van anderen. De methodiek is ontwikkeld in de proeftuinen persoonsgerichte zorg. Dit project liep van 2015 tot 2017, waarin vier zorgorganisaties samen met Vilans een eigen aanpak ontwikkelden voor persoonsgerichte zorg.

Download de methodiek Op weg naar meer persoonsgerichte zorg (pdf, 2017, gecheckt 2022) onder downloads. 

De vijf stappen van de methodiek in het kort

1. Voordat je begint

Formuleer je vraagstuk en formeer je projectteam.

Beantwoord de vragen:

 • Wat is ons vraagstuk, waar willen we aan werken?
 • Met wie gaan we dit samen doen?
 • Voor wie is deze vraag belangrijk?
 • Hoe betrekken we cliënten en familie zoveel mogelijk?
 • Zijn de randvoorwaarden goed geregeld?

2. Maak een teamplan

Maak een teamplan (denk groots, begin klein)

Beantwoord de vragen:

 • Wat gaan we doen? Hoe gaan we het aanpakken?
 • Wanneer gaan we evalueren? En hoe?
 • Hoe betrekken we cliënten bij ons project? 

3. Begin en probeer het uit

Uitproberen en leren is dé manier om persoonsgerichte zorg in te voeren. Voor iedereen werkt het weer anders. Begin, test uit en bespreek wat je tegenkomt.

Tip: Communiceer binnen je organisatie over de persoonsgerichte zorg-experimenten. Vertel je verhaal. Schrijf een blog, benut de nieuwsbrief of bedenk een andere manier om je collega’s enthousiast te maken.

4. Leer en verbeter

Neem de tijd om regelmatig te bespreken hoe het gaat. Wat werkt wel en wat werkt niet?  Zijn we op de goede weg? Of moet het anders? Een handig hulpmiddel is de praatplaat ‘Wat maken we mee?’ Download de praatplaat (pdf) onder downloads. 

5. Zorg dat het werkt

Werken aan persoonsgerichte zorg blijft steeds doorgaan. Voortdurend ontstaan nieuwe initiatieven en ideeën. Echt afronden doe je dus waarschijnlijk nooit. Maar als je stopt met projectmatig werken aan persoonsgerichte zorg, is het slim om na te denken over:

 • Hoe houden we onszelf scherp?
 • Gaan andere teams of afdelingen binnen onze organisatie aan de slag met onze resultaten?
 • Krijgen zij ook de ruimte om hun eigen oplossingen te vinden?

Download de methodiek persoonsgerichte zorg (pdf, 2017, gecheckt 2022) onder downloads. 

Downloads

Deel deze pagina via:

Downloads

Soort

Methode

Taal

Nederlands