Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Soort

Training

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Stichting 113 Zelfmoordpreventie

Materialen over het levenseinde en de dood

Gepubliceerd op: 24-01-2022

Het levenseinde is een belangrijk thema bij het ouder worden. In de laatste levensfase is het een vanzelfsprekend thema. In deze fase komen allerlei levensvragen om de hoek kijken.

Hulpmiddelen over omgaan met het levenseinde en de dood

Hoe ga je als zorgmedewerker om met levensvragen en een gesprek over het levenseinde? Op de pagina Omgaan met het levenseinde en de dood op Zorg voor Beter vind je materialen die je hierbij helpen, zoals een korte film, een gespreksmodel, de website 'Ik wil met je praten' en literatuur. 

Online training suïcidepreventie vraag maar

Bij ouderen met depressieve klachten kunnen zelfmoordgedachten een rol spelen. Door crisissituaties, langdurige eenzaamheid en emotionele belasting kunnen gedachten aan de dood opkomen, dat is een van de kenmerken van een depressie. Vragen naar zelfmoordgedachten vinden veel mensen spannend. Daarom heeft 113 Zelfmoordpreventie, de nationale organisatie voor zelfmoordpreventie, de online training 'Vraag maar, online training suïcidepreventie' ontwikkeld waarin je kennis en praktische handvatten krijgt om gedachten aan zelfdoding te signaleren en het gesprek hierover aan te gaan.

Ga naar

Stichting 113 Zelfmoordpreventie

Naar de online training suïcidepreventie Vraag maar.