Naar hoofdinhoud Naar footer

Downloads

Klaverblad van aandacht: gouden momenten in de zorg

Gepubliceerd op: 19-08-2022

Dit boekje helpt de gouden momenten te laten groeien en te delen met elkaar. Het is onderdeel van de inspiratiebox Methodisch werken.

Ieder mens is uniek en dat geldt ook voor mensen die van zorg afhankelijk zijn. Zij zijn heel verschillend: qua leeftijd, soort probleem en achtergrond. Ieder individu is anders. Wat ze gemeen hebben is dat ze een lichamelijk of psychisch probleem hebben, waarvoor zorg nodig is. Wat ze ook gemeen hebben is dat hun leven méér is dan dat probleem! 

Mensen hebben een geschiedenis met pieken en dalen, een (stuk) toekomst in het vooruitzicht en een dagelijks leven waarin van alles gebeurt. In dat dagelijks leven zijn vooral het eigen gezin, familie en de vriendenkring belangrijk. Naarmate de zorg intensiever is, worden de relaties van cliënten met zorgmedewerkers, artsen, vrijwilligers, geestelijk verzorgers en paramedici belangrijk. Gesprekken en contacten met cliënten zijn al snel gericht op medische en lichamelijke zorg. En dat is jammer, want er speelt zoveel meer in het leven! 

Cliënten, familie en vrienden, zorgprofessionals én vrijwilligers: samen vormen ze de vier blaadjes van een klaverblad. In hun onderlinge contact maken ze gouden momenten mee. Dat kunnen vrolijke, humoristische, verdrietige en ontroerende ervaringen zijn. Het zijn stuk voor stuk momenten waarop er werkelijk aandacht is voor elkaar. Zij vormen als het ware het gouden hart van het klaverblad: het klaverblad van aandacht.

Downloads

Deel deze pagina via:

Downloads

Soort

Werkboek

Taal

Nederlands