Naar hoofdinhoud Naar footer

Inspiratiewijzer dagactiviteiten bij dementie

Gepubliceerd op: 01-01-2022

Dagbesteding is belangrijk, maar hoe vul je dit in? Laat je in dit online magazine inspireren door mooie voorbeelden en praktische tools. Hiermee kun je het aanbod van dagactiviteiten voor mensen met dementie versterken.

Mensen met dementie en hun naasten doen als waardevol lid van onze samenleving zo lang mogelijk mee. Dat is een van de doelen van de Nationale Dementiestrategie 2021-2030. Door deel te nemen blijven mensen met dementie actief, gezond én in contact met anderen.

Er komen steeds meer initiatieven en mogelijkheden voor deze groep ouderen, op het gebied van ontmoeting, muziek, creativiteit en bewegen. In de 'Inspiratiewijzer dagactiviteiten voor mensen met dementie' vind je aansprekende voorbeelden en praktische tools om het aanbod te verrijken. 

Inspiratie voor gemeenten

Gemeenten en hun partners spelen een belangrijke rol bij het aanbieden van dagactiviteiten voor mensen met dementie en hun naasten. Marijn van Ballegooien, lid van de raad van advies van de Nationale Dementiestrategie 2021-2030 moedigt gemeenten in het voorwoord aan om meer maatwerk te bieden in het aanbod van ontmoeting en betekenisvolle activiteiten. Marijn benadrukt: ‘Het gaat bij leven met dementie om meer dan medische zorg en hulp bij het huishouden. Ondersteuning bij de sociale kant is minstens zo belangrijk.' 

Aansprekende voorbeelden en tools

In het online magazine vind je een stappenplan voor een passend aanbod van dagactiviteiten, aansprekende praktijkvoorbeelden, bouwstenen voor succes, tips en de dementiescan, die kan helpen om gestructureerd in gesprek te gaan over lokaal dementiebeleid.

Samenwerkingspartners

De inspiratiewijzer is tot stand gekomen vanuit de Nationale Dementiestrategie 2021-2030 en het ZonMw-programma 'Versterking aanbod dagactiviteiten voor thuiswonende mensen met dementie' in samenwerking met Alzheimer Nederland, Movisie en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Nationale Dementiestrategie 2021-2030

Dit landelijk programma heeft als missie dat mensen met dementie en hun naasten als waardevol lid van onze samenleving kunnen functioneren en goede ondersteuning en zorg ontvangen. Daarnaast wordt er voldoende wetenschappelijk onderzoek gedaan naar mogelijke preventie, behandeling en genezing van dementie.

Meer informatie over de Nationale Dementiestrategie 2021-2030 op Rijksoverheid.nl.

Deel deze pagina via:

Soort

Brochure

Organisatie / Uitgever

ZonMw