Naar hoofdinhoud Naar footer

Hoe motiveer je ouderen voor valpreventie?

Gepubliceerd op: 30-05-2022

Een val van een cliënt heeft vaak grote gevolgen. In bijna de helft van de gevallen loopt iemand hiermee letsel op.

Belangrijk dus dat ouderen aan de slag gaan met valpreventie en hierbij speelt hun eigen motivatie een grote rol. Veiligheid.nl bekijkt hoe jij, als zorgprofessional, hen kan motiveren.

Welke factoren spelen een rol bij motivatie?

Bij de motivatie van ouderen voor valpreventie kunnen verschillende factoren een rol spelen, namelijk:

  • Persoonlijke factoren: houding en overtuigingen op het gebied van bewegen, persoonlijke gezondheid, angsten, pijn en zelfvertrouwen.
  • Programmafactoren: kenmerken van het valpreventieprogramma zoals inhoud, duur, intensiteit en de vaardigheden van de instructeur.
  • Omgevingsfactoren: zoals invloed en steun van naasten en leeftijdsgenoten, en de toegankelijkheid van de cursuslocatie.

Fases

Naast factoren helpt het ook om te weten in welke fase iemand zich bevindt. Staan ouderen open om aan valpreventie te werken, of zijn ze hier al mee bezig? Op de website van veiligheid.nl lees je belangrijke aandachtspunten per fase. Hiermee kan jij aan de slag om ouderen te stimuleren om aan valpreventie te (blijven) werken. 

Infographic

Een handig hulpmiddel is onderstaande infographic. Op basis van onderzoek wordt er een onderscheid tussen profielen gemaakt. Herken je deze? Per profiel staan tips hoe je het beste de ouderen kunt motiveren.

Deel deze pagina via:

Soort

Leidraad

Organisatie / Uitgever

VeiligheidNL