Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Downloads

Soort

Handreiking

Organisatie / Uitgever

PGVZ thuiszorg en Vilans

Downloads

Handreiking aan de slag met zelfredzaamheid

Gepubliceerd op: 24-07-2023

Het werk in de thuiszorg is altijd in beweging. Zelfredzaamheid wordt hierbij steeds belangrijker. Dit komt omdat de meeste mensen onafhankelijk willen zijn van anderen. Zij willen bijvoorbeeld zelfstandig blijven wonen en eigen regie over hun leven hebben. Ook de dubbele vergrijzing zorgt ervoor dat zelfredzaamheid noodzakelijk is voor de samenleving. Het aantal zelfstandig wonende mensen met een hulpvraag neemt toe, terwijl er minder professionals beschikbaar zijn.

Waarom deze handreiking?

Deze handreiking is gemaakt voor (wijk)verpleegkundigen en verzorgenden, die samen met hun team met zelfredzaamheid aan de slag willen. Als team ga je werken aan het vergroten en stimuleren van zelfredzaamheid bij cliënten en diens naasten. Werken aan zelfredzaamheid doe je namelijk niet alleen. Dat doe je samen met je team. Maar hoe krijg je het team mee? Hoe maak je collega’s enthousiast? En hoe ondersteun je jouw collega’s om ook zo te gaan werken? Deze handreiking geeft je handvatten om samen aan de slag te gaan. Bekijk de handreiking onderaan deze pagina bij de downloads.

Over de handreiking

Deze handreiking is ontwikkeld door PGVZ Thuiszorg en kennisorganisatie Vilans. PGVZ Thuiszorg vroeg zich af hoe je wijkteams kunt ondersteunen in het (leren) stimuleren van zelfredzaamheid bij cliënten en hun naasten. Ook wilde zij graag onderzoeken hoe de zelfredzaamheidsmeter hierin kan bijdragen. Vilans startte dit leertraject van 18 maanden, met ondersteuning van een projectgroep die bestond uit 3 medewerkers van PGVZ en 2 van Vilans. Naast individuele online coaching van elk verbeterteam bestaande uit 1 of 2 zorgprofessionals (ambassadeurs) van elk wijkteam, kwamen de verbeterteams ook 6 keer samen in werkplaatsbijeenkomsten (fysiek en online).

Downloads