Naar hoofdinhoud Naar footer

Downloads

Handreiking Aandacht voor zelfmanagement én gezondheidsvaardigheden

Gepubliceerd op: 12-09-2022

Wil je als gezondheidscentrum of huisartsenpraktijk aan de slag om de zorg en het zelfmanagement van mensen die minder gezondheidsvaardig zijn te verbeteren? De handreiking beschrijft 7 stappen om te komentot passendezelfmanagementondersteuning in jouw praktijk.

Mensen met minder goede gezondheidsvaardigheden hebben vaak moeite om de regie over hun leven en gezondheid te nemen. Deze handreiking geeft een route om zelfmanagement bij deze groep te stimuleren. Naast veel praktische informatie krijg je tips, inspiratie en praktijkcases. De handreiking is getest in vier huisartsenpraktijken.

Hoe kun je de handreiking gebruiken?

De handreiking heeft als doel zorgverleners te ondersteunen bij het versterken van zelfmanagement bij mensen die minder gezondheidsvaardig zijn. Je kunt de handreiking op de volgende manieren gebruiken:

  1. Als inkijkje in zelfmanagement en gezondheidsvaardigheden (deel 1).
  2. Ter voorbereiding: wat komt er kijken bij een dergelijk verandertraject (deel 2).
  3. Als stappenplan om te komen tot passende zelfmanagementondersteuning (deel 3).
  4. Als stappenplan om de route in de praktijk te optimaliseren (deel 4).

Voor wie?

De handreiking is ontwikkeld voor gezondheidscentra en (huisartsen)praktijken die een verandertraject willen starten en voor een bredere groep zorgverleners (fysiotherapeuten, apothekers, zorggroepen) en geïnteresseerden. 

'De handreiking heeft mij enorm geholpen, het is echt mijn heilige boekje geworden,' een praktijkverpleegkundige. Lees haar verhaal op telmeemettaal.nl

Wat vinden onze gebruikers ervan?

Eerdere gebruikers beoordeelden de handreiking gemiddeld met 8 van de 10 sterren. Hieronder vind je een greep uit de reacties:

  • 'Duidelijke handreiking met waardevolle tips en voorbeelden.'
  • 'Praktische tool, leest prettig en bevat herkenbare quotes uit de praktijk.'
  • 'Mooi om mijn (verpleegkunde) leerlingen tools te kunnen geven en praktische vertalingen te laten zien van de begrippen zelfmanagement , eigen regie enz.' 

Downloads

Deel deze pagina via:

Downloads

Soort

Handreiking

Taal

Nederlands