Naar hoofdinhoud Naar footer

Waarom is voldoende eiwit in voeding belangrijk voor ouderen?

Gepubliceerd op: 13-02-2024

Gezond eten is erg belangrijk om je vitaal te voelen en fit te blijven. Als je ouder wordt, neemt de hoeveelheid spiermassa en spierkracht langzaam af. Er is minder energie nodig om het lichaam op gang te houden en er kan minder eetlust ontstaan. Het is juist in deze fase belangrijk om spierversterkende oefeningen te doen en genoeg eiwitrijke producten te gebruiken. Zo voorkom je verdere afname van spiermassa en spierkracht.

Voldoende eiwit voor ouderen. Waarom is dit belangrijk?

Eiwitten zijn belangrijke voedingstoffen voor het aanmaken en behouden van spieren. Sterke spieren houden ouderen langer mobiel en dus ook zelfstandig! Wanneer ouderen in korte tijd veel gewicht verliezen dan gaat dit altijd gepaard met het verlies van spiermassa. Dit betekent vaak ook achteruitgang in functioneren. En hoewel gewichtsverlies bij ouderen snel kan gaan, is het erg moeilijk om verloren spiermassa weer terug te winnen. Om gewichts- en dus ook spiermassaverlies te voorkómen, hebben ouderen daarom voldoende eiwitten nodig.

Wat is de goede hoeveelheid eiwitten?

Voor eiwitten geldt niet: hoe meer hoe beter. Er bestaat een maximum dat je lichaam op een dag nodig heeft. Eiwitten die niet worden gebruikt als bouwstof voor spieren zullen worden gebruikt als brandstof. Ouderen hebben voldoende eiwit nodig maar iedere persoon is verschillend. Mensen met een nieraandoening hebben bijvoorbeeld andere hoeveelheden nodig, net als mensen met kanker, ernstige brandwonden, chronische longziekten en mensen die herstellen van een operatie. Voor persoonlijk advies raden we aan dit met een arts of diëtist te bespreken.

Hoe zorg je voor gezonde voeding voor ouderen?

Voor iedereen geldt dat het belangrijk is om gevarieerd te eten. Wil je weten hoe een gevarieerde voeding eruit ziet? Kijk dan eens naar de schijf van vijf op de website van het Voedingscentrum. Eiwitten kun je makkelijk uit plantaardige of dierlijke producten halen. Plantaardige producten met veel eiwitten zijn bijvoorbeeld: havermout, pinda’s, amandelen, peulvruchten of zaden. Dierlijke producten met veel eiwitten zijn bijvoorbeeld: magere kwark, eieren, vlees, kipfilet en zalm.

Ga meteen aan de slag met dit recept

Wil je meteen aan de slag gaan met eiwitrijke voeding? Hieronder geven we je een recept waarmee je zelf aan de slag kan gaan. Naast de ingrediënten heb je ook een blender of staafmixer nodig om alles te pureren. 

Recept voor een lekkere en eiwitrijke smoothie

Een smoothie kan een voedzame snack of maaltijd zijn voor ouderen. En het is ook nog eens makkelijk te maken.

Ingrediënten voor 500 ml smoothie:

  • 100 gram yoghurt naar keuze (je kunt ook plantaardige yoghurt gebruiken)
  • 1 banaan
  • 1 handje blauwe bessen (bevroren kan ook)
  • 1 eetlepel pindakaas
  • 350 ml melk (je kunt ook plantaardige melk gebruiken)

Instructies:

  1. Doe alle ingrediënten in de blender of in een maatbeker als je geen blender hebt. 
  2. Mix de ingrediënten op hoge snelheid tot er een glad mengsel ontstaat. Gebruik als je geen blender hebt een staafmixer om alles in de maatbeker te pureren. Je kunt een beetje melk toevoegen om de gewenste dikte te bereiken.
  3. Giet de smoothie in een glas en geniet ervan!

De smoothie kan je natuurlijk aanpassen naar smaak. Voeg bijvoorbeeld (bevroren) aardbeien of stukjes mango toe in plaats van blauwe bessen.

Meer weten? 

Wil je meet weten over gezond eten en drinken bij ouderen? Bekijk dan ook eens de website goed gevoed ouder worden.