Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Downloads

Soort

Stappenplan

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Zorg voor Beter

Programma's / projecten

[Ont]Regel de Langdurige Zorg (ORLDZ)

Downloads

Dilemma's Z=P=R,T: samen tot een goed besluit komen

Gepubliceerd op: 11-05-2022

In de dagelijkse praktijk moeten veel keuzes worden gemaakt. Dat zijn soms dilemma’s. Dilemma's zijn moeilijke keuzes tussen twee of meer mogelijkheden.Bij een verandering wil je mensen meenemen, de juiste keuzes maken en weerstand wegnemen. Met meer mensen dilemma’s bespreken kan daarbij helpen. Zo kun je samen tot een goed besluit komen dat het beste past bij hoe jullie willen werken.

Dilemma: Waar besteed je liever tijd aan?

  1. Vooraf een actueel zorgleefplan maken, zodat je de zorg goed kan plannen en geen correcties achteraf hoeft te maken.
  2. Achteraf per vijf minuten blijven corrigeren.

Wat is Z=P=R,T?

‘Zorgplan=planning=realisatie, tenzij’ (Z=P=R,T) is een andere manier om de zorg die je verleent vast te leggen. Met Z=P=R,T krijg je als wijkverpleegkundige meer regie, flexibiliteit én tijd om je werk te doen. De registratie doe je niet meer achteraf, zoals met de oude 5-minutenregistratie. Bij Z=P=R,T maak je vooraf in het zorgleefplan een haalbare planning van de planbare zorg.

Z=P=R,T vraagt om tijd vrij te maken

'We komen nu al tijd te kort, en dan kom jij even zeggen dat we ons zorgleefplan uitgebreider moeten beschrijven.'

Z=P=R,T vraagt om tijd vrij te maken voor het opstellen van een goed en actueel zorgleefplan. Er zijn wijkverpleegkundigen die aangeven dat ze hiervoor vaak geen of te weinig tijd hebben. Geen goed zorgleefplan zorgt voor een minder goede inschatting aan uren en dus meer tijd aan correctie van uren achteraf. Bespreek met jouw team het dilemma. Download de materialen om dilemma's te bespreken met collega's. 

Downloads

  • Maak dilemma's bespreekbaar: in deze download staan verschillende dilemma's omtrent Z=P=R,T. Deze kan je bespreken met collega's om tot inzichten te komen. Per dilemma staat de situatie toegelicht vanuit Z=P=R,T. Download 'zprt maak dilemma's bespreekbaar' (pdf).
  • Dilemmakaartjes: bij de Downloads vind je ook handige kaartjes. Print de kaartjes en knip ze uit. Download 'zprt dilemmakaartjes a4 voor print' (pdf).
  • Tips over het bespreken van dilemma's: hoe ga je in gesprek over dilemma's? Bekijk de download met stappen en tips die het gesprek ondersteunen. Download 'zprt bespreken dilemma's stappen en tips' (pdf).

Downloads