Naar hoofdinhoud Naar footer

Beweegadvies voor mensen met dementie

Gepubliceerd op: 28-02-2017

Bewegen is goed voor mensen met dementie. Het heeft positieve effecten op verschillende aspecten van gezondheid en kwaliteit van leven. De omgeving kan helpen om mensen in een vroeger of later stadium van dementie meer te laten bewegen. Kenniscentrum Sport heeft veel informatie voor beleid en praktijk om dit te realiseren. Lees er meer over in het document 'Informatie over bewegen bij ouderen met dementie', van Kenniscentrum Sport (pdf, zie downloads).

De algemene beweegnorm is om elke dag een half uur aan een stuk matig intensief te bewegen. Dit houdt in dat je hartslag iets verhoogt, en dat je het er warm van krijgt. Een rondje slenteren valt daar dus bijvoorbeeld niet onder, maar fietsen of stevig doorwandelen wel. Dit is echter niet voor iedereen haalbaar, bijvoorbeeld voor mensen met dementie. 

Toch zijn er ook voor deze groep veel mogelijkheden. Denk aan de beweeg- en beleeftuinen of aan bewegingsactiviteiten aan tafel. Het kan zo simpel zijn als het naar elkaar rollen van een bal over tafel. Dat zorgt meestal ook nog voor een hoop plezier. Op basis van verschillende onderzoeken is er een beweegadvies voor ouderen met dementie opgesteld:

  1. Bied beweegactiviteiten aan in alle stadia van dementie. 
  2. Gebruik beweegprogramma’s met (verschillende) oefeningen die verschillende aspecten trainen met aandacht voor zowel kracht, uithoudingsvermogen, balans als flexibiliteit. 
  3. Zorg ervoor dat een beweegprogramma minimaal twaalf weken duurt, maar laat activiteiten bij voorkeur structureler zijn. 
  4. Laat mensen minstens driemaal per week meedoen aan beweegactiviteiten die bij voorkeur 45 tot 60 minuten per keer duren, voor zover dat mogelijk is. Ondersteunen van de activiteiten met muziek kan als prettig ervaren worden.

Deel deze pagina via:

Soort

Kennisbundel

Organisatie / Uitgever

Kenniscentrum Sport