Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Downloads

Soort

Kennisbundel

Taal

Nederlands

Downloads

Beter aansluiten op verpleeghuisbewoners met dementie

Gepubliceerd op: 18-02-2021

Tijdens de coronacrisis veranderde het gedrag van veel mensen met dementie. Bij sommige mensen leidde dit tot meer onbegrepen gedrag en bij anderen juist minder. Hoe vind je een goede aansluiting bij bewoners? Lees de kennisbundel met inzichten en succesvolle experimenten in coronatijd. Bijvoorbeeld een prikkelarme afdeling of kaartspellen met helpende vragen om in gesprek te gaan met bewoners en hun familie.

De coronatijd leverde waardevolle ervaringen en inzichten op voor verpleeghuizen in het vinden van goede aansluiting bij hun bewoners met dementie. Ga zelf aan de slag met de gebundelde inzichten.

Negatieve en positieve effecten

De coronamaatregelen zorgden voor veel veranderingen in de dementiezorg. Tijdens de eerste lockdown in maart 2020 was bezoek niet meer mogelijk om bewoners te beschermen, de dagbesteding werd aangepast en het contact tussen zorgmedewerkers en bewoners was anders. Deze maatregelen leidden tot zowel negatieve als positieve effecten op het onbegrepen gedrag van bewoners met dementie:

De verandering in dagbesteding zorgde voor minder vaste verplichtingen voor bewoners. Een deel had hier profijt van. Bewoners werden rustiger, en er was meer ruimte voor contact tussen zorgmedewerker en bewoner. Bij anderen zorgde de afwezigheid van activiteiten echter voor te weinig fysieke beweging en onderprikkeling. Dit kon leiden tot apathisch en passief gedrag.

Geen bezoek zorgde voor een deel van de bewoners voor minder prikkels, meer rust en een afname van onbegrepen gedrag. Het wegvallen van vertrouwde gezichten zorgde tegelijkertijd bij andere bewoners voor verdriet, eenzaamheid en frustratie. In deze gevallen werd duidelijk dat de ondersteunende rol van naasten van groot belang is.

Zeven verpleeghuisorganisatie hebben hun opgedane ervaringen en inzichten uit deze periode gebundeld om beter aan te sluiten bij bewoners met dementie. De inzichten in de effecten van de coronamaatregelen op onbegrepen gedrag zijn verdeeld in vier thema’s:

  1. Verandering in dagbesteding
  2. Bewoners beter leren kennen
  3. Zorgen voor meer rust in de woonomgeving
  4. Afspraken met en over bezoek

Ter inspiratie delen de organisaties per thema hun experimenten en inzichten uit de praktijk om te zorgen voor een betere aansluiting bij hun bewoners. 

Zelf aan de slag

Gebruik de inzichten en ervaringen ter inspiratie om zelf aan de slag te gaan met kleine experimenten om te kijken wat helpt bij het beter aansluiten bij de bewoners. De kennisbundel biedt naast de praktijkinzichten handige voorbeelden en links.

Download de kennisbundel ‘Inzichten en Inspiratie: beter aansluiten op verpleeghuisbewoners met dementie’ (pdf) onder bij downloads, en ga zelf aan de slag.

Bijeenkomsten

De kennisbundel is voortgekomen uit de bijeenkomsten die Vilans samen met zeven zorgorganisaties organiseerde in de periode van juni tot en met december 2020. Tijdens deze bijeenkomsten leerden zij van de impact van de coronamaatregelen op het onbegrepen gedrag van verpleeghuisbewoners met dementie. 

Het delen van ervaringen tijdens deze bijeenkomsten stond centraal. De organisaties gingen via experimenten met kleine aanpassingen aan de slag om te onderzoeken hoe ze beter aansluiten bij mensen met dementie.

Downloads