Naar hoofdinhoud Naar footer

Toolkit 'In gesprek over valrisico's'

Gepubliceerd op: 21-09-2021

De toolkit bestaat uit een aantal eenvoudige, praktische middelen die jekunnen helpen bij het aangaan van het gesprek over verhoogd valrisico. De tools zijn makkelijk in gebruik en kosten weinig tijd. Je kunt ze afzonderlijk gebruiken of als geheel.

Het kan best lastig zijn om met ouderen te praten over valpreventie, bijvoorbeeld omdat zij in de weerstand schieten. Om zorgprofessionals te ondersteunen ontwikkelde VeiligheidNL samen met zorgprofessionals en ouderen een praktische toolkit met eenvoudige en snelle middelen die helpen bij het signaleren van valrisico's en om het gesprek hierover aan te gaan met ouderen.

Inhoud toolkit

De toolkit bestaat uit een aantal eenvoudige, praktische middelen die je kunnen helpen bij het aangaan van het gesprek over verhoogd valrisico. De tools zijn makkelijk in gebruik en kosten weinig tijd. Je kunt ze afzonderlijk gebruiken of als geheel. 

Ga naar

VeiligheidNL

De toolkit bestaat uit: 

  • Een korte handleiding met meer informatie over valproblematiek en wat jij kunt doen om het valrisico te verminderen
  • Het valrisico signaalkaartje waarmee jij met eenvoudige vragen snel het valrisico in kunt schatten
  • Een eenvoudige, korte praatkaart die jij samen met ouderen kunt doorlopen. Zij kunnen deze kaart ook zelf gebruiken om zo hun valrisico te verlagen.
  • Een serie van 4 podcasts waarin wijkverpleegkundigen Fieke en Sanne handige tips geven over hoe jij een verhoogd valrisico kunt signaleren en hoe jij het gesprek over valpreventie het beste aan kunt gaan met ouderen. Tip: luister elke week een andere podcast samen met collega's of thuis ter voorbereiding op een werkdag.
  • Een korte video waarin ouderen vertellen over hun ervaringen met valpreventie. Dit kun je gebruiken om het gesprek te openen en weerstand weg te nemen.
  • Video: Valpreventie ouderen

Deel deze pagina via:

Soort

Toolkit

Organisatie / Uitgever

VeiligheidNL