Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Zorg en dwang

Dilemma 4: Toezicht houden met domotica

De Wet zorg en dwang vraagt van zorgprofessionals dat zij steeds bewust de afweging maken tussen vrijheid en veiligheid. Wat zou jij doen in de volgende situatie?

Mevrouw Van der Ven heeft dementie en daardoor een verhoogd risico om te vallen. Zij woont nog thuis maar haar kinderen willen toch graag in de gaten houden of alles goed gaat. Daarom hebben ze in overleg met de thuiszorgorganisatie een paar camera’s opgehangen in huis. Zij is het hier niet mee eens en voelt zich bekeken. Ook heeft zij geprobeerd de camera te bedekken met kleding. Haar kinderen weten het niet meer en vragen jou om hulp.

Wat zou je hen adviseren? Wel of geen camera’s?Wij zijn benieuwd naar jullie overwegingen en oplossingen. Laat het ons weten onderaan deze pagina via de reageerfunctie.

Meer informatie over de Wet zorg en dwang vind je op onze overzichtspagina.

Download dit dilemma in pdf en hang hem op op de werkvloer.

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]Reacties

Jessica Aalbers 6/1/2022

Mooie casus. Allereerst vraag ik me af wat de reden is van het valgevaar. Er wordt gesuggereerd dat haar dementie de verhoging tot vallen geeft. Ik mis of ze vaker gevallen is, of wat onstabiel loopt, vergeet ze haar hulpmiddel, heeft ze al wel een hulpmiddel. Hoe ziet het huis eruit, losse kleedjes? Het roept allemaal vragen bij me op. Ik denk dat wanneer mw beseft dat ze bekeken wordt, deze in haar dementie zeker nog een sterke behoefte heeft aan haar eigen regie. Ik zal adviseren aan de familie dan een bezoek schema te maken. Of langs te gaan zonder de nadruk te leggen op de controle. Andere domotica zal ik ook nog niet snel voorstellen. Alleen dan een alarm systeem voor mw zelf
De familie is bang dat ze valt. Alleen de reden voor die angst mis ik in deze casus. Dus zal daar eerst over doorvragen.


luc imschoot 27/7/2021

krijg eerst helder welk ernstig nadeel men precies wil voorkomen, en zoek dan de minst ingrijpende passende oplossing: een camera kan zinvol zijn, maar mogelijk zijn er alternatieven die cliënt wel accepteert, of minder ingrijpend zijn?


Jacqueline 27/7/2021

De familie wil helpen en wordt waarschijnlijk vaak door mevrouw om hulp geroepen om allerlei zaken. Het is logisch dat ze willen weten of het goed met haar gaat. Mogelijk kan op plekken de camera vervangen worden door een bewegingsmelder deze wordt ook veel gebruikt in verzorgingstehuizen. Als er beweging is, is mevrouw goed opgestaan etc.
Daarnaast is er nu een app voor op een tablet waarmee je kan beeldbeller zonder dat degene die je belt op knoppen hoeft te drukken. Misschien kan deze ergens opgehangen worden. Zo kan de familie het initiatief nemen om met beeld te bellen met mevrouw en is het voor mevrouw ook gezellig iemand te zien. Zie: https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/beeldbel-app-123familie-wint-jain-challenge-2021/?utm_campaign=Ouderen&utm_content=20052021&utm_source=nieuwsbrief&utm_medium=email


rita van der molen 27/7/2021

mevr woont zelfstandig en wil geen camera; ik zou adviseren deze weg te halen, als ze op een stoel klimt om deze af te schermen loopt ze meer gevaar. bespreek of ze een alarmering systeem wil waardoor ze zelf kan waarschuwen in geval van nood. bijvoorbeeld aan een ketting


Hans van Wouwe 27/7/2021

Als iemand begeleiding en ondersteuning nodig heeft moet je dat niet vertalen in toezicht en controle. Domotica als aanvulling kan slim zijn. Zie opmerking Jaap Veerhoek.


Jaap Veerhoek 11/7/2021

Ik ben werkzaam in de ouderenzorg als programmamanager digitalisering en geef advies over het gebruik van slimme software https://www.keplervision.eu.
De casus kan eenvoudig opgelost worden doordat er niemand door de camera kijkt of mevrouw gevallen is. Als er een incident plaats vindt, zal de software een melding geven aan de mantelzorg, zorgverlener of zorgcentrale. Na afspraken met cliënt en mantelzorg kan er alleen gekeken worden na een incident, als het echt nodig is. Deze oplossing draait al bij meerdere zorginstellingen en kan ook in de thuiszorg toegepast worden.