Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Hygiëne

Waarom je (ook in de winter) korte mouwen móet dragen 14/02/2020

Volgens de landelijke WIP-richtlijnen móet iedere zorgverlener de onderarmen onbedekt laten, oftewel: werken met korte mouwen. Zowel in het verpleeghuis als de thuiszorg. Maar wat doe je nu als het in de wintermaanden koud is en je volgens het protocol toch echt korte mouwen moet dragen? Charlotte Michels, deskundige infectiepreventie en hygiëne-expert op Zorg voor Beter, gaat in op dit dilemma.

Eind januari vroegen we via Facebook aan thuiszorgmedewerkers of zij in de wintermaanden een vest óver hun zorgoutfit dragen, ook als dat dan betekent dat ze dan geen korte maar lange mouwen dragen. Van de 533 stemmers gaf de meerderheid (62 procent) aan dat ze tóch lange mouwen aandoen omdat het anders veel te koud is. Tijd dus voor een klein opfrislesje.

Waarom is de afspraak om kleding met korte mouwen te dragen eigenlijk gemaakt?

Charlotte: ‘Lange mouwen komen in de buurt van de handen, en iedereen weet dat handhygiëne super belangrijk is om te voorkomen dat er allerlei vervelende bacteriën en virussen overgebracht worden van de ene naar de andere cliënt. En dat gebeurt natuurlijk ook als je lange mouw samen met je hand in het werkgebied terecht komt en vanaf het beddengoed, de huid van de cliënt of het incontinentiemateriaal, toch van alles meeneemt.’

Cliënten zijn vaak bezorgd als ik in mijn korte mouwenshirt verschijn: "Heb je het niet koud?" vragen ze dan.
Verpleegkundige


‘Zeker als je handschoenen draagt om je handen te beschermen, maar toch lange mouwen draagt is dit risico groot. Eigenlijk draag je je handschoenen dan voor niets en was je ook voor niets je handen, want de bacteriën reizen gewoon mee op je mouwen naar de volgende cliënt om daar weer neer te dalen in een wond of op de huid van de cliënt.’

Handen wassen wordt een probleem

‘De tweede en zeker net zo belangrijke reden om korte mouwen te dragen, is dat je je handen gewoon niet goed kunt wassen met lange mouwen, zonder deze nat te laten worden. Uiteindelijk ga je dan je handen minder goed wassen of stroop je de mouwen voor het wassen op en veeg je daarbij je vieze handen af aan de mouwen voor je ze gaat wassen. Kortom: redenen genoeg om korte mouwen te dragen.’

Mouwen opstropen: ja of nee?

Nu zijn er natuurlijk altijd creatieve zorgmedewerkers die andere oplossingen bedenken. Bijvoorbeeld door hun lange mouwen vóór het contact met de cliënt op te stropen. Maar daar moet je dan wel héél consequent in zijn, vindt Charlotte. ‘Bij een shirt is dit in theorie nog wel een uitvoerbaar alternatief voor de thuiszorg. Daar ligt het aantal contacten met verschillende cliënten op een ochtend veel lager dan in een zorginstelling. En dus hoef je niet zo vaak de mouwen weer op te stropen en weer naar beneden te doen.’

Ik draag lange mouwen die ik opstroop tot net onder de elleboogplooi. Je moet soms toch ergens kunnen hoesten of niezen.


Maar hoe zit dat dan in het verpleeghuis? Charlotte: ‘Daar functioneert dit alternatief van opstropen zeker niet. De contacten met cliënten zijn korter en vervolgens ben je bij wijze van spreken alleen nog maar je mouwen aan het verschuiven. Al krijg je het daar dan misschien wel weer warmer van.’

Fleecevest in de thuiszorg

In de thuiszorg gaat de discussie vaker over het dragen van een (fleece)vest. Volgens Charlotte hoeft dat helemaal geen probleem te zijn, als je het maar uit doet bij binnenkomst en niet aanhoudt tijdens de zorg voor de cliënt. ‘Je kunt een fleecevest na handhygiëne en voor je vertrek weer aandoen en naar de volgende cliënt gaan, dat is geen enkel probleem!’

 Ik werk in de thuiszorg en tijdens zorgmomenten gaat het vest uit en als ik wegga weer aan!
Verzorgende


‘Let er wel op dat je iedere dag een schoon vest aantrekt. Want het vest komt natuurlijk iedere keer in aanraking met je uniform. Als het goed is gaat je uniform dagelijks in de was. Dat moet je met het vest natuurlijk ook doen. Want anders trek je de volgende dag een nieuw uniform aan en besmet je dit met de bevuiling aan de binnenkant van het vest weer voor je ook maar een cliënt hebt gezien.’

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Patty 30/3/2022

Ik ben een cliënt op een zorgboerderij. Ik zit veel stil aan tafel te knutselen. Het is daar maar 19,5 C vele van ons vinden dat te koud. Ik draag een hempje en kleding erover een kort vestje en een lang vest een legging en een broek warme wandelsokken en laarzen met een dikke zool en nog heb ik koude hand en en voeten waardoor ik het niet warm krijg. Praten help niet om dat de leiding die temperatuur goed vind. Mijn vraag is : is er er een minimum temperatuur waar een zorginstelling aan moet voldoen?


Rita 20/2/2020

Blijft altijd balans zoeken. Vest moet dagelijks de was in. Jas dan zeker ook?


Gert 20/2/2020

Wanneer gaan we dit geneuzel eens van bovenaf oplossen om weer uniform jasjes aan te schaffen voor alle medewerkers die in de zorg werken om dit te waarborgen zodat er geen gezeur meer is van lange mouwen, te aanstootgevende kleding enz. leuke gekleurde uniformjasjes geven een hygiënische beeld en verzorgde medewerkers en is fleurig en herkenbaar voor iedereen.
dus niet alleen keuken en technische dienst die wel in dienst kleding lopen !!


Astrid Roijen 19/2/2020

Wellicht kunnen instellingen ervoor zorgen dat de verwarming 's nachts niet lager gaat, maar juist hoger. Blijkbaar is het idee dat patiënten/bewoners onder de wol liggen en derhalve geen verwarming nodig hebben. De verpleegkundigen en verzorgenden worden gemakshalve vergeten. Dus, hoger die verwarming.


M 19/2/2020

Dan zie je je collega's netjes steriel werken in een cleanroom of bij een client. Tot dat er een appje binnen komt op hun mobiel, waarna ze nieuwsgierig als ze zijn gelijk gas kijken en terug appen. Ik zeg goed bezig !!!


M 19/2/2020

Dan zie je je collega's netjes steriel werken in een cleanroom of bij een client. Tot dat er een appje binnen komt op hun mobiel,waarna ze nieuwsgierig als ze zijn gelijk gas kijken en terug allen. Ik zeg bed bezig !!!


Iris Luppenga 18/2/2020

Ja prima hoor. Echter " ALLE GEZONDHEIDSWERKERS" ... Bijna alle huisartsen dragen sierraden ( ringen, armbanden en horloges). Ze maken hun stethoscoop niet schoon en handen wassen of met een product desinfecteren doen ze ook niet. Ik heb 1 keer een h.a. hierop aangesproken en die ging doodleuk een paar smoezen ophangen.
Ik zelf werk nu in de thuiszorg en draag vaak een fleecevest en heb er veel zodat ik dgls een schone aan kan doen.


Karin 18/2/2020

En wat dacht je van werken in eigen kleding op een gesloten PG instelling omdat dit als meer huiselijk wordt ervaren. Waarbij je na de ochtendzorg weliswaar je werkschort uitdoet en dit vervangt door blouse of trui, maar ook nog gewoon cliënten naar bed of het toilet begeleid? Lijkt me ook niet hygiënisch of wenselijk als je het vanuit dit oogpunt bekijkt.

Verzorgende IG/leerling verpleegkundige


Hans 18/2/2020

Hoe zit het met de tas die ik bij me heb? Even een pen pakken om in het logboek te rapporteren, telefoon opnemen als ik bij een cliënt ben, handschoenen uit mijn tas halen of de desinfectans terug in mijn tas doen. En dan heb ik het nog niet eens over sommige woonsituaties...die kunnen erg vies zijn. Van een muizenkeutel kijk ik niet eens meer op.
Kortom: groot verschil tussen theorie en praktijk.


Stella 18/2/2020

Ik werk zelf in de zorg als leerling verzorgende.
Mij is altijd verteld het dragen van een uniform en dan ook korte mouwen.
Daarbij geen lange nagels en zonder nagellak. Geen sieraden, piercings en bij lang haar in een staart.
Bij mij in het zorgcentrum wordt minimaal gehoor aangegeven.
Ik zie ook vieze uniforms en in enkele gevallen lange broeken die niet volgens de kleding regelement gedragen worden.
Ik vind dat daar meer strengere controles moeten zijn en de zorgmedewerkers hierop aanspreken.
Het kan ook anders namelijk:
Mijn moeder woont in een zorgcentrum en daar kiezen zij voor het dragen van eigen kleding.
Begrijpelijk, omdat het huiselijker is en laag drempelig is voor de bewoners.
Ik vind dit al helemaal niet kunnen.
Als daar een zorgmedewerker bij mijn moeder in haar appartement komen zien zij of verzorgd, maar meer onverzorgd uit.
De een heeft een laag truitje met daar overheen een uitgelubberde vest. Daarbij weet jij hoeveel dagen ze dat al dragen en dan te bedenken dat je ze ook nog ruikt.
Mijn mening is.
Veel strengere eisen voor het dragen van uniformen en het opvolgen van de overige regelement.
Het is ook aan de manegement, directeuren die hierop strenger moeten zijn.

Stella.


r 18/2/2020

Het beste is iedere keer papieren overal aan en mondkapje ,veiligheidsbril hoesjes over schoen op en handschoenen bij ieder cliënt,Daarna alles in plasticzak weg gooien . .Kan je weer extra 15 min rekenen .We hebben toch al zo veel tijd voor cliënten .En dan komt er bezoek die de griep over brengt. Je kan ook alles over drijven .
Gewoon normale hygiëne zoals we al jaren doen .