Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Samenwerken in de wijk

Zo werken wijkverpleegkundigen aan wijkpreventie 16/01/2020

Wil je weten wat wijkverpleegkundigen doen aan wijkpreventie? Waarom is wijkverpleegkundige Kitty Saal beroemd op IJburg? Hoe maak je een wijkanalyse? Wat gebeurt er in andere landen? Je leest het - en nog veel meer - in de nieuwe wijkkrant.

Buurtbewoners werken aan wijkpreventieMensen willen het liefst zo lang mogelijk in hun eigen omgeving blijven wonen. Dat lukt niet iedereen. Veel mensen hebben een zetje nodig in een omgeving die daartoe uitnodigt. Vooral de omgeving - fysiek én sociaal - is een belangrijke voorwaarde om gezond te blijven. Met andere woorden: de wijk beïnvloedt de gezondheid van de bewoners en biedt kansen om mee te doen in de maatschappij. Hoe kun je als professional in de wijk dit zetje geven? 

Download de wijkkrant (pdf, 2020)
Vraag gratis 1 of meer papieren exemplaren aan 

Portretten van wijkverpleegkundigen

In de wijkkrant vertellen wijkverpleegkundigen hoe zij werk maken van wijkgerichte preventie. Lees hoe Erica Blokhuis naar de supermarkt ging om wijkbewoners te vragen waar zij behoefte aan hadden. En waarom wijkverpleegkundige Kitty Saal beroemd is op IJburg.

Poll: wat heb jij nodig?

De wijkverpleegkundige is een van de kernspelers bij gezondheidsbevordering in de wijk. Andere professionals in de wijk zijn: thuiszorgmedewerkers, de wijkcoach, de casemanager, huisarts, sociaal werker. In de praktijk blijkt het nog best moeilijk om preventie op wijkniveau vorm te geven. Barbara de Groen, expert van het thema samenwerken in de wijk, wil van jou als wijkprofessional graag weten: 

Wat heb jij het meeste nodig om meer aan wijkpreventie te doen? Geef je antwoord:

Buitenlandse voorbeelden

In de nieuwe wijkkrant (pdf, 2020) vind je ook inspirerende voorbeelden uit andere landen zoals Finland, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken. Lees vooral ook het verhaal van Hanneke van der Veen en Trudy Versluys die op studiereis naar Cuba gingen en zich sindsdien met hart en ziel inzetten voor een wijk die tussen wal en schip dreigt te vallen of bekijk hun video hieronder:

https://vimeo.com/385198619

Deel jouw verhaal!

Heb je zelf ook mooie voorbeelden? We horen het graag en wie weet, sta jij in de volgende editie van de wijkkrant! Stuur een mail naar Barbara de Groen, expert samenwerken in de wijk. In 2019 verscheen de eerste wijkcourant (pdf, 2019), met voorbeelden van gemeenten die wijkverpleging inzetten als verbinding tussen het medisch en sociaal domein. 

Wat weet jij over wijkgerichte preventie? Vul de enquête in (5 min)

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.