Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Mantelzorg

Is jouw werkgever al mantelzorgvriendelijk? 06/02/2020

Al 373 organisaties verkregen de erkenning ‘wij werken mantelzorgvriendelijk’. Sinds 2009 maakt Stichting Werk & Mantelzorg werkgevers bewust van knelpunten die de combinatie werk en mantelzorg kan opleveren.

Zeker in de zorg combineren heel veel medewerkers werk met mantelzorgtaken. Volgens onderzoek van Werk & Mantelzorg heeft 28 procent van medewerkers in de zorg ook mantelzorgtaken. Voor alle werknemers is dit 26 procent. Voor werkgevers heeft het grote voordelen om mantelzorgvriendelijk te worden: lager ziekteverzuim, productievere en loyalere medewerkers. Bovendien maakt het werkgevers aantrekkelijker en dat is met de personeelstekorten in de zorg zeker belangrijk. Maar hoe wordt een werkgever mantelzorgvriendelijk?

https://youtu.be/6_QpIQ8ehNo

De stichting Werk & Mantelzorg heeft een stappenplan voor werkgevers op de website. Onlangs vernieuwde de stichting de ‘Werk & Mantelzorg-monitor’. Die monitor geeft een beeld van hoe de combinatie werk en mantelzorg wordt ervaren in de organisatie. Daarnaast biedt het inzicht in verbeterpunten die de organisatie zou kunnen doorvoeren. Ook vernieuwende initiatieven komen aan bod, zoals het invoeren van een mantelzorgspreekuur, zoals zorgorganisatie 's-Heerenloo dat invoerde. Meer informatie op de website van Werk & Mantelzorg.

4 stappen

In 4 stappen naar een mantelzorgvriendelijke organisatie.

  • Bespreken: Maak het thema bespreekbaar
  • Beschrijven: Er zijn verschillende regelingen voor werkende mantelzorgers. Wat staat er in het HR-beleid van jouw organisatie?
  • Bekwamen:  Nu gaat het om de stap om naar actief handelen in mantelzorgsituaties.
  • Borgen: Het is altijd goed om een bepaalde periode extra aandacht te besteden aan werk en mantelzorg. Maar hoe blíjft er aandacht voor dit thema?

Test: wat weet jij?

Wie zelf zijn kennis wil testen over de combinatie werk en mantelzorg kan terecht op de site Vrouwen in de zorg en mantelzorg: Doe de kennistest.

Reageer

Hoe mantelzorg vriendelijk is jouw werkgever? Is het thema bespreekbaar? Krijg je genoeg steun? Wat zijn jouw ervaringen?

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.