Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Informele zorg

De Week van de Jonge Mantelzorger: Niet te missen… 27/05/2022

Ze zijn niet te missen: jonge mantelzorgers. Van 1 tot en met 7 juni worden in het hele land activiteiten georganiseerd om aandacht te besteden aan de jonge mantelzorgers, hen te waarderen en zichtbaar te maken.

Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland is jonge mantelzorger. Zij groeien op met iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving. Dat kan een ouder zijn, een broer of zus, maar ook een grootouder of goede buur. Het zorgen voor een ander ervaren zij als normaal en het geeft ook voldoening, daarentegen kan het ook zwaar zijn. Zo kunnen zij zich zorgen maken of juist zorg voor zichzelf missen, meer dan hun leeftijdsgenoten zonder zorgsituatie thuis. Om hen te ondersteunen en zichtbaar te maken is het jaarlijks van 1 tot en met 7 juni de nationale Week van de Jonge Mantelzorger.

Gevolgen zorgsituatie voor een jong persoon

Vaak beseffen jonge mantelzorgers en mensen uit hun omgeving niet dat zij opgroeien in een situatie die anders is dan die van de meeste mensen. Het zorgen lijkt voor hen vanzelfsprekend en verloopt vaak vanzelf. Toch is het goed om stil te staan bij de gevolgen van deze zorgsituatie in het leven van een jong persoon. Kun je je nog wel goed genoeg concentreren op school als je zusje in het ziekenhuis ligt? Of moet je soms afspraken met vrienden afzeggen omdat je moeder niet alleen thuis kan zijn?

Bewustwordingscampagne Niet te missen

Ook al zien deze jongeren zichzelf niet als jonge mantelzorgers, ze ondervinden wel de gevolgen van de zorgsituatie al op jonge leeftijd. Vanaf 1 juni wordt bewustwordingscampagne Niet te missen voortgezet. Niet te missen laat via video’s, posters, portretten en verhalen zien wat de impact is van mantelzorg in het persoonlijke leven van jongeren.

Toolkit met campagnemateriaal 

Gemeenten en organisaties kunnen het campagnemateriaal gratis downloaden op de website van de Week van de Jongemantelzorger. Zowel online als in de echte wereld moet het niet te missen zijn, met als doel meer bewustwording, herkenning en erkenning. Tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger worden er in het hele land diverse activiteiten georganiseerd om extra aandacht te besteden aan de jonge mantelzorgers, om hen te waarderen en hen zichtbaar te maken. Om gezamenlijk een grote slagkracht te creëren verzoekt de Strategische Alliantie Jonge Mantelzorgers om het campagnemateriaal pas vanaf 1 juni online en offline te verspreiden. 

Meer informatie: weekvandejongemantelzorger.nl 

Train-de-trainer Veerkrachtstraining Jonge mantelzorgers

Wil jij jonge mantelzorgers graag helpen? Vilans organiseert op 5 en 19 juli een tweedaagse Summer School. In deze Train-de-trainer Veerkrachtstraining Jonge Mantelzorgers leer je hoe je de veerkrachtstraining zelf kunt geven aan jonge mantelzorgers.

Lees meer over de Tweedaagse Summer School Train-de-trainer Veerkrachtstraining Jonge mantelzorgers

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.