Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Vernieuwend zorgen

Belangrijk onderzoek naar verzorgenden IG: doe je mee? 20/03/2021

Wat zie jij als jouw kerntaken? Waar praat jij als verzorgende IG over mee binnen jouw organisatie? Wordt jouw stem gehoord of kan dit beter? Hoe tevreden ben jij over jouw werk? Onderzoekers Karin Kee en Marieke van Wieringen van de Vrije Universiteit in Amsterdam doen onderzoek naar de positie van verzorgenden IG in de zorg.

Verzorgenden IG zijn de grootste beroepsgroep in de langdurige zorg en leveren belangrijke, persoonsgerichte zorg. Toch wordt er nog vaak over verzorgenden gesproken en niet met hen. Ook bestaat er bijna geen onderzoek naar de ervaringen en meningen van verzorgenden IG zelf.

Ben jij verzorgende IG? Laat je stem horen!

Sinds 2017 doet de Vrije Universiteit in Amsterdam onderzoek naar wat verzorgenden IG als hun kerntaken zien, waarover verzorgenden IG binnen hun organisatie meepraten en hoe tevreden zij zijn over hun werk. Om hier achter te komen hebben onderzoekers van de Vrije Universiteit nu een vragenlijst ontwikkeld. Laat ook jouw stem horen en vul anoniem deze vragenlijst in. Verzorgenden IG uit alle sectoren en zzp’ers kunnen meedoen. Vul je de vragenlijst volledig in, dan maak je kans op een bol.com-tegoedbon van 15 euro. Je kunt de vragenlijst tot 31 maart invullen.

Naar de vragenlijst.

Bekijk het filmpje van Karin en Marieke over dit onderzoek naar de positie van verzorgenden.

https://www.youtube.com/watch?v=CQK4t2nRMwY

Onmisbaar maar onzichtbaar

In een net verschenen essay ‘Onmisbaar maar onzichtbaar’ beschrijven Marieke van Wieringen en Henk Nies, onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam en bij Vilans, ervaringen van verzorgenden IG in coronatijd. Ze interviewden daarvoor verzorgenden IG. Deze interviews zijn onderdeel van het grotere onderzoek dat zij doen naar de stem en positie van verzorgenden IG, net als de vragenlijst. Download het essay Onmisbaar maar onzichtbaar (pdf).
 
Marieke en Henk hebben ook een blog geschreven waarin zij verzorgenden tips geven voor meer inspraak in hun organisatie. In een ander blog roepen zij beleidsmensen op om naar de unieke kennis van verzorgenden te luisteren. Het essay en de blogs laten zien dat er echt iets met de uitkomsten van het onderzoek gedaan wordt. Lees het blog met 7 tips voor meer inspraak op de website van TVV voor Verzorgenden. Het blog Verzorgenden zijn groot(s), die moet je willen horen lees je op de website van Vilans.

Leiderschap verzorgenden en verpleegkundigen

Hoe kunnen we verzorgenden faciliteren om meer leiderschap te ontwikkelen? Deze vraag staat centraal in de werkplaats Verzorgend leiderschap van Zorg voor Beter. Verzorgenden, studenten en docenten ontwikkelen in deze werkplaats handvatten voor meer persoonlijk leiderschap. Lees meer over de werkplaats op Zorg voor Beter. Bekijk ook het verpleegkundig leiderschapsprogramma LMNR 2.0 op de website van ZonMw.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.