Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Corona

Verpleeghuizen met veel gevaccineerden kunnen versoepelen 09/04/2021

Verpleeghuizen kunnen hun coronamaatregelen versoepelen als minstens 80 procent van de bewoners twee prikken heeft gehad. Dat meldt de Rijksoverheid.

Voorbeelden van versoepelingen zijn:

  • Een ruimere bezoekersregeling;
  • Activiteiten met grotere groepen zijn weer mogelijk;
  • Meer vrijwilligers en kappers (en andere contactberoepen) kunnen weer aan het werk in het verpleeghuis.
Een verpleeghuisbewoner die volledig gevaccineerd is kan op de eigen kamer één of enkele vaste bezoekers ontvangen. Het dragen van een mondneusmasker en afstand houden zijn daarbij niet langer nodig. Bezoekers moeten wel negatief getest of gevaccineerd zijn. Dit kan ook met een negatieve zelftest.

Sterke daling

Het vaccineren van de verpleeghuisbewoners is op veel locaties grotendeels afgerond. Dankzij het vaccineren daalt het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en de sterfte op deze locaties heel sterk. Vergeleken met december is het aantal besmettingen in instellingen voor ouderen en mensen met een beperking met 90 procent gedaald.

Elke locatie kan zelf kijken welke versoepelingen zij doorvoeren. Zij informeren zelf de bewoners en hun naasten over de versoepelingen die zij doorvoeren. Een bewoner of naaste kan ook zelf contact met de instelling opnemen.

Basisregels blijven gelden

De basisregels met afstand houden en handhygiëne blijven wel gelden. Zeker ook op de dagbesteding, waar zowel gevaccineerde als ongevaccineerde ouderen gebruik van maken.

Bron

  • Vaccineren maakt versoepelingen in verpleeghuizen mogelijk (Rijksoverheid)

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.