Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Persoonsgerichte zorg

Toolbox samen beslissen met de TOPICS-SF in de Geriatrie 17/11/2020

Maak werk van samen beslissen! Bekijk het stappenplan, de praktische hulpmiddelen, tips en voorbeelden van de nieuwe Toolbox samen beslissen met de TOPICS-SF.

De toolbox helpt afdelingen Geriatrie bij het invoeren van een werkwijze voor samen beslissen met ouderenmet hulp van een korte vragenlijst: de TOPICS-SF. Dit is een vragenlijst die inzicht geeft in verschillende levensdomeinen en de gezondheidssituatie van ouderen.

Direct naar de Toolbox samen beslissen met de TOPICS-SF (pdf) 

Waarom samen beslissen? 

Ouderen voelen zich door ‘samen beslissen’ zekerder over de keuzes die zij maken. Ze zijn gemotiveerder om een behandeling vol te houden. En ze kiezen minder vaak voor behandelingen die niet bijdragen aan hun kwaliteit van leven. Zorgverleners ervaren meer voldoening. Zij constateren dat ouderen vaker kiezen voor behandelingen die bijdragen aan wat er werkelijk toe doet in hun leven en dat van hun naasten. 

Hulpmiddelen voor samen beslissen

De toolbox biedt handige hulpmiddelen voor zorgverleners in de verpleeghuiszorg en thuiszorg, zoals verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en huisartsen:

Bekijk alle hulpmiddelen en tools over samen beslissen op Zorg voor Beter.

Ervaringen van ziekenhuizen

De Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG) heeft besloten om 'samen beslissen met de TOPICS-SF' landelijk in te voeren op de poliklinieken Geriatrie. De nieuwe toolbox helpt afdelingen daarbij. De werkwijze is de afgelopen 2 jaar ontwikkeld in 5 ziekenhuizen: Radboudumc, Catharina Ziekenhuis, Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis, Spaarne Gasthuis en Maasstad ziekenhuis. Hun ervaringen zijn de basis voor deze toolbox.

Samenwerkingspartners

De invoering van 'samen beslissen met de TOPICS-SF' in de ziekenhuizen en de ontwikkeling van de toolbox zijn mogelijk gemaakt door subsidie van Zorginstituut Nederland. Naast de 5 ziekenhuizen werkten hiervoor Vilans, NVKG, de TOPICS-MDS werkgroep en seniorenorganisatie KBO-PCOB met elkaar samen. 

Toolbox samen beslissen met de TOPICS-SF (pdf) 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.