Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Intimiteit en seksualiteit

Nieuwe richtlijn over veranderende seksuele gezondheid 18/03/2022

Het hebben van een chronische ziekte of aandoening én de behandeling daarvoor heeft invloed op de seksuele gezondheid van cliënten. Denk bijvoorbeeld aan opwindings- of orgasmeproblemen. Twee derde van de mensen met een chronische ziekte of beperking heeft behoefte aan hulp bij seksuele problemen. Hoe kun jij als zorgverlener cliënten hierbij helpen? De nieuwe richtlijn Veranderende seksuele gezondheid biedt handvatten om hierover het gesprek aan te gaan met cliënten.

De richtlijn Veranderde seksuele gezondheid is in samenwerking met V&VN en met financiering van ZonMw ontwikkeld door het Trimbos-instituut en Rutgers.

Download de richtlijn (pdf)

Gesprekskaarten

De richtlijn bevat gesprekskaarten voor verzorgenden en verpleegkundigen. Hierin is te vinden hoe je een gesprek over seksuele gezondheid kunt beginnen, voeren en hoe je kunt doorverwijzen als dit nodig is. De richtlijn bevat ook een overzicht van verschillende aandoeningen en welke seksuele veranderingen daarbij kunnen horen. Daarnaast vind je ook informatie over grensoverschrijdend gedrag, alle vormen van seksualiteit én hoe je daarover kunt praten.

'Seksualiteit is basisbehoefte'

Noëlle Sant, expert op het thema Intimiteit en seksualiteit op Zorg voor Beter,  is blij dat deze richtlijn er nu is. 'Deze richtlijn benadrukt dat seksualiteit en intimiteit een basisbehoefte is van de mens, in alle hoedanigheden en leeftijden. Het is geweldig dat de V&VN hier nu een richtlijn voor heeft ontwikkeld.'

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.