Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Regeldruk

Registratielast door vastlegging zorg individuele cliënten 09/01/2020

Verslagleggen over de zorg aan individuele cliënten is één van de belangrijkste oorzaken van regeldruk, zo blijkt uit recent onderzoek van het Nivel. Dat is ook de ervaring van Vilans: 42% van de teams die meededen aan de schrapsessies verpleging en verzorging geeft bijvoorbeeld aan dat zij veel tijd kwijt zijn met het bijhouden van het ECD.

Cijfers onderzoek regeldruk van Nivel9,5 uur per week registreren

Het Nivel vroeg circa 1.200 verpleegkundigen, verzorgenden, praktijkondersteuners en begeleiders naar hun ervaringen. De meeste tijd blijkt te gaan zitten in het verslagleggen in zorgleefplannen en het schrijven van rapportages en overdrachten: gemiddeld 6,4 uur per week. Daarnaast besteden zij gemiddeld 3 uur per week aan het registreren van niet-cliëntgerelateerde zaken, zoals declaraties en het invullen van formulieren voor aanvragen van hulp- of verbandmiddelen. Zorgmedewerkers zijn dus zo’n 9,5 uur per week kwijt aan registratietaken, terwijl zij gemiddeld 26 uur per week werken.

Dubbel werk vermijden

Veel ervaren lasten hebben te maken met het ECD, zo blijkt ook uit de schrapsessies die Vilans met partners organiseert vanuit het VWS-programma ‘(Ont)regel de langdurige zorg’. De opbouw van het ECD speelt hierbij een grote rol. Zorgmedewerkers moeten informatie over een individuele cliënt nu vaak meerdere keren vastleggen. Vooral dubbel registreren, hoeveelheid aan vragenlijsten en de hoeveelheid kliks om te komen op de plek waar je moet zijn zorgen voor veel frustraties.

Snappen waarom je registreert

Frustraties over registratielasten is soms eenvoudig op te lossen. Bijvoorbeeld door te snappen waar je bepaalde informatie registreert.

Elsbeth Zielman, adviseur Regeldruk bij Vilans: ‘Deze frustraties zijn soms relatief eenvoudig op te lossen. Bijvoorbeeld door te snappen waarom je bepaalde informatie registreert, door te weten wat je verplicht moet registreren en wat niet, of door een efficiëntieslag in het ECD-systeem.’

Doe mee met de gratis schrap- en snapsessies

Ook in 2020 organiseert Vilans weer gratis schrap- en snapsessies voor de verpleeghuiszorg. Meer dan 100 teams hebben hier al aan meegedaan. Tijdens een schrapsessie brengen teams de registratielast binnen hun organisatie in kaart en zoeken ze samen naar oplossingen.

Snapsessies zijn vooral bedoeld om te begrijpen waarom een registratie nodig is. Ook dat kan de ervaren werkdruk verminderen, zo blijkt uit het onderzoek van het Nivel. Volgens onderzoeker en verpleegkundige De Groot ervaar je als zorgprofessional niet altijd last van een registratie. Bijvoorbeeld als je het idee hebt dat deze zinvol is en bijdraagt aan goede zorgverlening. Ook is het bepalend hoe de werkgever hier mee omgaat. Als je het idee hebt dat je wordt gesteund kan dat de ervaren regeldruk verlagen.

Lees het artikel over het onderzoek van het Nivel

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.