Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Regeldruk

6 Goede voorbeelden om regeldruk aan te pakken 24/01/2020

Het afgelopen jaar gingen meer dan 800 zorgprofessionals aan de slag met het terugdringen van de registratielast in hun organisatie. Hoe doen zij dat? En wat zijn hun tips? We bundelden verschillende praktijkverhalen en delen daaruit praktische én inspirerende aanpakken!

Prullenbak icoon verminderen regeldrukDe zorgprofessionals deden mee aan een schrapsessie waarin zij in een middag de ervaren regeldruk in kaart brachten met de toolkit ‘Minder papier, meer tijd voor zorg’. Aan het eind heeft elk team een top 3 én een actieplan om aan de slag te gaan. We vroegen de teams wat hier uiteindelijk mee gedaan is.

Veel genoemde regeldrukaanpakken

Veel genoemde aanpakken en inzichten gaan over ‘het goede gesprek met elkaar voeren’ en ‘vertrouwen hebben in elkaars professionaliteit’. Het moet duidelijk zijn wat het nut van een regel is of waarom je deze soms juist kunt weglaten. Als je collega’s het nut van een verandering niet zien, blijven ze op de oude manier werken.

Meld je aan voor een gratis schrapsessie

Ook in 2020 blijven wij werken aan minder regeldruk in de ouderenzorg. Doe je ook mee? Meld je dan aan voor een van de gratis schrap- en snapsessies bij jou in de regio. 

Praktische tips voor zorgverleners

En bedenk wat echt nodig is voor goede zorg. Bijvoorbeeld: vul de risicosignalering niet standaard in, maar gebruik deze alleen als het helpt bij het maken van een inschatting van de risico’s bij een cliënt, die nog niet op andere manieren zijn vastgesteld. Hoe begin je hier vervolgens mee? Een paar praktische tips van zorgverleners:
  • Werk met ambassadeurs in je organisatie die de aanpak van regeldruk trekken en iedereen binnen je organisatie hier aan blijft herinneren. Bijvoorbeeld aandachtsvelders. Deel maandelijks tips en tops over registraties.
  • Start een werk- of projectgroep met collega’s van diverse afdelingen en disciplines om de registratielast te verminderen. In een werkgroep onderzoek je hoe het nou werkelijk zit met de administratieve last. Wat zijn de regels, kaders en verplichtingen en wat is vervolgens de (ont)regelruimte.
  • Zet het onderwerp standaard op de agenda van je teamoverleg. Zo blijft het bij iedereen onder de aandacht en kun je direct bespreken waar knelpunten zitten of wat juist goed gaat!

6 Inspirerende voorbeelden

Een aantal organisaties bedachten en organiseerden daarnaast ook ludieke acties om te werken aan minder regeldruk:
  1. Vier medewerkers bij Noorderbreedte houden 6 x per jaar mini-schrapsessies van 40 minuten met collega’s. Ze worden ‘de Schrapsisters’ genoemd.
  2. Ook bij Noorderbreedte: de rode knop om onnodige regels of procedures aan te geven op intranet. De melding wordt opgepakt, onderzocht en met een advies en actieplan naar de raad van bestuur gestuurd.
  3. AxionContinu bedacht de declaratie-app om de omslachtige werkwijze rond declaraties eenvoudiger te maken.
  4. Indicatieloze dagbesteding waar mensen uit de wijk kunnen aanschuiven zonder bureaucratische rompslomp, dat kan bij Zorggroep Ter Weel. Door besparing op indicering en administratie zijn de totale kosten niet gestegen.
  5. Rivas Zorggroep maakt gesprekskaarten over thema’s waar kansen liggen om de kwaliteit te verbeteren. Geen audit van buitenaf, maar collega’s die elkaar bevragen.
  6. Zorggroep Ter Weel organiseerde een ‘hackaton’, een sessie met als doel binnen 24 uur een innovatieve en creatieve oplossing te bedenken voor een bepaald thema. Dit deden zij onder andere voor het thema dubbele registraties in het ECD.
Wil je weten hoe ze dit precies hebben aangepakt? En wat andere organisaties hebben gedaan om de regeldruk te verminderen? Lees alle praktijkvoorbeelden!

Deel jouw praktijkverhaal

Heb jij een inspirerend of praktisch voorbeeld hoe je meer tijd overhoudt voor je cliënten? Laat het weten in een reactie hieronder of stuur een mail naar minderregeldruk@vilans.nl

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.