Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Eten en drinken

Speciaal receptenboek voor mensen met kauw- en slikproblemen 21/02/2020

Bij veel ouderen gaat het kauwen en slikken van eten niet altijd meer gemakkelijk. Voor hen is lekker en gezond eten en drinken dan ook niet altijd mogelijk. Speciaal daarom bedacht Thérèse Vos-Schellenberg, zorgcoördinator bij Argos Zorggroep, een receptenboek speciaal voor mensen met kauw- en slikproblemen. 

Het boek getiteld ‘De Vloeibare Keuken’ staat vol inspiratie en voedzame recepten speciaal voor mensen met kauw- en slikproblemen. Een uitkomst aan iedereen die lekker en gevarieerd wil eten. In het boek zijn in totaal 30 recepten opgenomen. 15 voor hartige maaltijden en 15 voor zoete maaltijden.  

Gevarieerde maaltijd belangrijk

Het viel Thérèse op dat veel (kwetsbare) ouderen vanwege slikproblemen niet de gevarieerde maaltijd krijgen die ze nodig hebben. Ook de smaak laat vaak te wensen te over. Veel ouderen krijgen daarom vaak tweemaal per dag vla of pap. De warme maaltijd is meestal gemalen. Hierdoor kunnen allerlei gezondheidsklachten ontstaan. Daarom stelde ze gevarieerde recepten samen met de hulp van een diëtiste en logopedist.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

saskia aarts 12/3/2020

graag wil ik het boek bestellen. Daarvoor heb ik een artikelnummer nodig. Ik kan dit zo gauw niet vinden. Kunnen jullie dit toesturen?