Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Corona

Protocol COVID-19-vaccinatie verpleeghuizen 05/02/2021

Zorgorganisatie Carintreggeland (regio Twente) stelde een protocol op om versneld vaccineren tegen het coronavirus op hun 22 locaties mogelijk te maken. Het protocol beschrijft alle aspecten van het vaccineren en is nu beschikbaar voor andere verpleeghuizen.

Het protocol van Carintreggeland beschrijft waar je allemaal rekening mee moet houden, zodat je niet opnieuw het wiel uit hoeft te vinden. Je leest onder meer over het bestellen vaccins, ontvangst en opslag, voor toediening gereed maken, toediening en registratie, voorlichting, en wat te doen bij overschot.

Zorgmanager Koen van der Linden van Carintreggeland: 'Het handige van een protocol is dat iedereen in de organisatie weet wat er van hem of haar verwacht wordt. Het zorgt voor een goede voorbereiding, waardoor het vaccineren in alle rust kan plaatsvinden. Uiteraard biedt het protocol ook ruimte om het passend te maken voor iedere andere organisatie.' 

Download het vaccinatieprotocol van Carintreggeland (pdf)

Lees hoe het vaccineren verliep bij Carintreggeland op Waardigheid & Trots

Miniwegwijzer Vaccineren Corona

Een ander handig hulpmiddel voor verpleeghuizen en kleinschalige woonzorgorganisaties is de 'Miniwegwijzer Vaccineren Corona'. Deze tool helpt bij het snel in beeld brengen van de stand van zaken rond vaccineren in jouw organisatie. De miniwegwijzer is ontwikkeld door het programma Waardigheid & Trots en is opgebouwd aan de hand van de thema’s: voorbereiding en logistiek, uitvoering van het vaccineren volgens richtlijnen en communicatie rond vaccineren.

De Miniwegwijzer is onderdeel van de Coronawegwijzer van Waardigheid en Trots.

Protocollen toedienen corona-vaccins

Voor het toedienen van corona-vaccins stelt Vilans 2 protocollen vrij beschikbaar. Dit zijn protocollen voor het klaarmaken en toedienen van het Moderna-vaccin en het BioNtech/Pfizer-vaccin. Met deze protocollen kunnen medewerkers van verpleeghuizen, wijkverpleging, doktersassistenten en andere zorgprofessionals de vaccins op een veilige en betrouwbare manier toedienen.

Marleen Versteeg, adviseur van Mijn Vilans Protocollen: ‘Met deze twee protocollen ondersteunen we zorgprofessionals die nu of in de toekomst helpen bij het vaccineren tegen Covid-19. De protocollen zijn werkinstructies voor het klaarmaken en injecteren van het vaccin van Pfizer/BioNtech en Moderna. We hopen dat zorgprofessionals het protocol gebruiken om het vaccin veilig en betrouwbaar toe te dienen.’

Protocollendatabank

Vilans ontwikkelt al jaren protocollen voor ruim 550 organisaties in de zorg en het onderwijs. De protocollendatabank bevat ruim 400 protocollen voor voorbehouden, risicovolle en overige handelingen. Versteeg: ‘Het document dat nu vrij beschikbaar is noemen we een werkinstructie. Bij het volledige protocol zit ook een document met achtergrondinformatie. In de achtergrondinformatie geven we uitleg over waarom je vaccineert en hoe dit in Nederland geregeld is. Dit is verdiepende informatie. Om te begrijpen welke handelingen nodig zijn voor het toedienen van het BioNtech/Pfizer-vaccin is deze achtergrondinformatie overigens niet noodzakelijk.’

Vernieuwde protocollenomgeving

Alle zorgprotocollen zijn online beschikbaar voor organisaties met een abonnement. Vanaf 1 februari wordt de omgeving waarin de protocollen te raadplegen zijn volledig vernieuwd. Verpleegkundigen en verzorgenden hebben dan vanaf ieder device direct toegang tot de protocollen, op het moment dat dit nodig is. In een persoonlijke omgeving kunnen veelgebruikte werkinstructies worden opgeslagen en komen belangrijke wijzigingen naar de gebruiker toe. Zo helpt Mijn Vilans Protocollen zorgprofessionals om nog effectiever te handelen, en nog betere zorg te leveren.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Chant 13/1/2021

De link protocol COVID vaccinatie klaarmaken werkt niet
Kunt u deze zsm mailen?